Videospeler inladen...

Moorden, verdwijningen, martelingen: de geschiedenis herhaalt zich in Nicaragua

Ze zouden moeten studeren, maar in plaats daarvan komen Nicaraguaanse studenten in ons land alarm slaan. Het geweld waarmee de regering-Ortega studenten en burgers het zwijgen wil opleggen is onmenselijk. "Ons leven hangt aan een zijden draad", vrezen studentes Jessica Cisneros (25) en Madeleine Caracas (20). 

In Nicaragua, het op één na armste land van Latijns-Amerika, is dodelijk geweld terug van weggeweest. Sinds midden april zijn er al meer dan 100 doden en ruim 1.000 gewonden gevallen. Afgelopen weekend vielen er alweer minstens zes doden, onder wie een tiener van 15, en vorige week eindigde een van de grootste manifestaties in een bloedbad. 

Van naar schatting 200 jongeren is er geen spoor, onder hen ook vele minderjarigen. De lijken die teruggevonden zijn, vertonen sporen van gruwelijke martelingen. Op 18 april kwam er een ongeziene golf van protest op gang in Nicaragua, tegen besparingen die president Ortega wilde doorvoeren in de sociale zekerheid. Het is vooral de brutale repressie van dat protest die het land in rep en roer zette en die de studenten hier komen aanklagen.

Getuigen om de druk te verhogen

Met wat geld dat Nicaraguaanse migranten in Europa ingezameld hebben, is er nu een delegatie studenten in ons land om de mensenrechten­schendingen aan te klagen bij verschillende ngo’s en overheden. Via internationale instanties zoals het Europees Parlement hopen ze druk te kunnen zetten op de regering van Daniel Ortega.

Ze eisen een onafhankelijk onderzoek naar het geweld in Nicaragua, want het vertrouwen in Nicaraguaanse instellingen zijn ze allang kwijt. De katholieke kerk probeerde een dialoog met de regering op gang te krijgen, maar dat leverde niet veel op. 

Jong zijn en opkomen voor je rechten is een misdaad voor de regering

"Wij willen dialoog, maar Ortega gaat door met moorden", zegt Madeleine Caracas. Ze is studente en een van de 15 Nicaraguaanse activisten voor wie het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens collectieve beschermingsmaatregelen uitvaardigde. "We worden voortdurend bedreigd. Elke dag zijn onze moeders bang dat we niet thuis zullen komen."

Geschiedenis herhaalt zich

"Onze oma’s zijn getraumatiseerd door de burgeroorlog van de jaren 80, toen het leven van hun kinderen op het spel stond. Dat ze dit nu opnieuw moeten meemaken, is verschrikkelijk", voegt Madeleine Caracas eraan toe.

Op 30 mei vierde Nicaragua moederdag en daarom zijn er vorige week zoveel mensen gaan betogen. Uitgerekend tijdens die betoging, uit solidariteit met de moeders van vermoorde en vermiste studenten, vielen er opnieuw 16 doden en meer dan 200 gewonden. 

"Veel moeders die hun kind verloren in de jaren 80, identificeren zich met de pijn van de moeders nu. De geschiedenis herhaalt zich en het is waanzinnig dat de man achter de slachtingen nu dezelfde man is die gezworen had zijn volk te bevrijden."

Mishandeling

Het ene verhaal is al hallucinanter dan het andere. Madeleine Caracas  vertelt wat een vrouw overkwam: "Haar zoon was spoorloos. Ze dacht dat hij opgesloten zat in de beruchte martelgevangenis van Managua, beter bekend als "el chipote" (de geseling). Ze vond hem in het mortuarium, gruwelijk gemarteld, zonder tanden, verrot geslagen, overal brandwonden. Hij was 17."

Scherpschutters

Ook op andere lichamen, op straat of in mortuaria, zijn sporen van marteling aangetroffen. "We zien een patroon", zegt studente en activiste Jessica Cisneros, "hoofd, borst en buik worden telkens nauwkeurig geraakt. Dat kan alleen het werk zijn van scherpschutters en die zitten bij de politie en het leger." Haar verhaal wordt bevestigd door verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International. Die beschuldigen de "Juventud Sandinista", gewelddadige jeugdbendes die voor een aalmoes dienst doen als stoottroepen van de regering.

Wij hebben hulp nodig. Nicaragua is in nood door een regime dat zich vastklampt aan de macht en nergens voor terugdeinst

"Wij noemen ze de "Juventud Orteguista", zegt Madeleine Caracas. "Ortega en zijn aanhangers hebben het sandinisme gekaapt, dit heeft niks meer te maken met de sociale strijd van de sandinisten. Zijn volk bevrijden van de onderdrukking? Daniel Ortega doet net het tegenovergestelde, hij onderdrukt meedogenloos en laat zijn volk uitmoorden."  

Meest gelezen