Videospeler inladen...

Na Qiyo overlijdt ook olifant Phyo Phyo in Planckendael

In de zoo van Planckendael is de Aziatische olifant Phyo Phyo overleden. Nog maar een week geleden nam de zoo afscheid van Phyo Phyo's tweejarig dochtertje Qiyo. Dat meldt ZOO Planckendael.

Phyo Phyo, die 36 werd, leed aan nierfalen en was de laatste tijd sterk vermagerd.  De verzorgers probeerden die nierproblemen onder controle te houden met aangepaste voeding. "De laatste drie dagen ging ze steeds meer achteruit", zegt Ben Van Dyck , hoofdverzorger van olifanten in Planckendael. "Gisteren vonden wij de levenskwaliteit van Phyo Phyo niet meer aanvaardbaar en hebben we haar laten inslapen."

Phyo Phyo was een erg belangrijke olifant voor het kweekprogramma waar de zoo aan meewerkt.  "Ze heeft als goede moeder zes jongen op de wereld gezet, waarvan er nu nog vier leven", zegt Van Dyck. "Die jongen moeten nu hun genetisch materiaal maar verder geven."

We hebben ongelofelijk veel pech

Ben Van Dyck, hoofdverzorger olifanten Planckendael

Dat twee olifanten in de zoo op één week tijd overlijden is een spijtig toeval volgens Van Dyck. "We hebben ongelofelijk veel pech.  Het ene overlijden heeft niets met het andere te maken. Qiyo vorige week is gestorven aan herpes, de slapende ziekte bij olifanten.  Bij Phyo Phyo was er het probleem met de nieren. Twee totaal verschillende gevallen dus, maar helaas wel heel snel op elkaar."

De olifantenkudde in Planckendael krijgt nu de tijd om zich aan de situatie aan te passen en daarom blijft de olifantentempel een tijdje dicht.  "Als een dier sterft, laten we de groep er achteraf terug bij", zegt Van Dyck. "Dan zie je echt dat de olifanten naar het gestorven dier toe gaan en het aanraken en betasten.  Het is echt een soort van afscheid nemen. Dat duurt ongeveer een half uur en daarna nemen ze hun taken weer op : eten, drinken. Ze moeten verder leven, he."

"Wij zijn als verzorgers ook fysiek en emotioneel een beetje op. Dat  verwerken verloopt best een beetje sereen, vandaar dat de tempel een paar dagen dicht blijft. We hebben vandaag ook veel werk met onder andere de autopsie."

Phyo Phyo is volgens Van Dyck met haar 36 jaar niet oud geworden.  "Een olifant leeft gemiddeld tussen de 50 en 60 jaar."

VIDEO: Ons jongerenmagazine "Karrewiet" sprak met olifantenverzorger Ben Van Dyck over het verlies van  Phyo Phyo en Qiyo

Videospeler inladen...

Meest gelezen