Na de modderstroom: opnieuw rechtstreekse treinen van Leuven naar luchthaven

Er rijden opnieuw rechtstreekse treinen vanuit Leuven naar de luchthaven van Zaventem. Anderhalve week geleden was er door de hevige regen veel water en modder op de sporen terechtgekomen. Die moesten grondig gereinigd worden. Dat is nu gebeurd, zegt Thomas Baeken van Infrabel.

Tussen Leuven en de luchthaven van Zaventem rijden na anderhalve week opnieuw rechtstreekse treinen. De sporen zijn er volledig hersteld.

Reizigers moeten wel nog rekening houden met een snelheidsbeperking van 40 km/u over een afstand van 600 meter. "Dit is om veiligheidsredenen", zegt Thomas Baeken van Infrabel. "De sporen zijn er opnieuw aangelegd en dan moeten de treinen er trager rijden. Dat kan voor een vertraging van maximum 2 minuten zorgen."

Op donderdagavond 25 mei raakten de sporen door onweer bedolven onder een modderstroom. Die modderstroom trof het traject over een afstand van 600 meter op het ene en 400 meter over het andere spoor ter hoogte van Nossegem. Het schoonmaakwerk nam anderhalve week in beslag omdat de ploegen van Infrabel de getroffen sporen, dwarsliggers, ballasten en kabelsleuven volledig moesten uitbreken om ze vervolgens grondig te kunnen reinigen. Daarna moesten ook nog de nodige tests en controles worden uitgevoerd.

"Infrabel heeft dag en nacht gewerkt om de sporen terug in orde te krijgen", zegt Thomas Baeken. "Vannacht zijn de laatste veiligheidstests gebeurd en daaruit is gebleken dat alles in orde is." De eerste trein is er rond 4.38 uur gepasseerd.

Door de hinder moesten reizigers vanuit Leuven naar de luchthaven anderhalve week overstappen in stopplaats Zaventem, of de trein tot Brussel-Noord nemen om van daaruit verder te reizen naar de luchthaven.

Meest gelezen