Videospeler inladen...

Rechterhand van president Macron beschuldigd van belangenvermenging

Het Franse financieel parket heeft een onderzoek geopend naar Alexis Kohler, secretaris-generaal van het Élysée en de rechterhand van de Franse president Emmanuel Macron. Kohler wordt beschuldigd van belangenvermenging. 

Link met (familie)bedrijf

Kohler is een politicus die nauwelijks in de media verschijnt, maar vorige maand kwam de Franse krant Médiapart aanzetten met een verhaal over een belangenconflict tussen Kohler en de Mediterranean Shipping Company S.A. (MSC), een Italiaans-Zwitserse rederij. 

Kohler zou nauwe banden hebben met MSC. De moeder van Kohler is een nicht van Rafaela Aponte. De echtgenoot van Rafaela, Gianlugi Aponte, richtte in 1970 de MSC op en bouwde het bedrijf uit tot een wereldleider op het gebied van containervervoer. 

Kohler heeft van 2016 tot 2017 een jaar als financieel directeur op de hoofdzetel van MSC in Genève, Zwitserland, gewerkt. Hij bleef echter contact houden met Macron tijdens diens presidentscampagne.  

Misbruik van staatsfunctie?

MSC is de belangrijkste klant van de laatste grote scheepswerven in Saint-Nazaire. De Franse overheid doet er alles aan om de ondergang van de scheepswerven tegen te gaan. De vraag die overblijft, is of Kohler zijn functie bij de Franse staat gebruikte om de ondergang van de scheepswerven tegen te gaan. 

Anticor, een organisatie die tegen corruptie strijdt, pikte het verhaal op en beschuldigde Kohler van belangenvermenging. Het financieel parket neemt de zaak ernstig en heeft vandaag een onderzoek geopend. Het Élysée maakt zich voorlopig geen zorgen en stelt dat "Kohler alle documenten zal tonen die nodig zijn om zijn onschuld te bewijzen en om een einde te maken aan de ongegronde verdachtmakingen". 

Meest gelezen