Videospeler inladen...

Saudi-Arabië deelt eerste rijbewijzen uit aan vrouwen

De Saudische autoriteiten zijn gestart met het afleveren van rijbewijzen aan vrouwen. Vanaf 24 juni word het verbod opgeheven in het land en mogen vrouwen zelf met de wagen rijden. 

"Een eerste groep vrouwen ontving vandaag hun Saudische rijbewijzen", dat meldt het officiële Saudische persagentschap. "Het directoraat-generaal van het verkeer is begonnen met het vervangen van internationale rijbewijzen, die in het koninkrijk worden erkend, door Saudische licenties", stond nog in de verklaring te lezen.

De vrouwen die vandaag een rijbewijs konden ophalen, beschikten al over een rijbewijs uit een ander land. Er zouden tien rijbewijzen uitgedeeld zijn. De vrouwen moesten eerst een kort rijexamen afleggen.

Het is een historisch moment, want Saudi-Arabië was het enige land ter wereld waar vrouwen niet met de wagen mochten rijden. Op internet is op enkele uren tijd een videofragment viraal gegaan van een vrouw die haar rijbewijs overhandigd krijgt door iemand van de autoriteiten.

“Duizenden felicitaties aan de dochters van het thuisland, die de eerste rijbewijzen in Saudi-Arabië hebben gekregen”, staat in de tweet te lezen.

 Tot nu toe zijn er vijf rijscholen voor vrouwen in Saudi-Arabië opgericht. Er gaan ook vrouwelijke rijinstructeurs aan de slag die hun rijbewijs in het buitenland hebben behaald. 

Reeks hervormingen

Koning Salman besliste in september 2017 om vrouwen niet langer te verbieden met de auto te rijden, in het kader van nieuw beleid aangestuurd door kroonprins Mohammed bin Salman. Vrouwen vanaf 18 zullen het recht krijgen een rijexamen af te leggen. Eerder deze maand werd bekend gemaakt dat het verbod zal opgeheven worden op 24 juni.

Het conservatieve moslimland voert een reeks hervormingen door die vrouwen meer laten deelnemen aan het economische en sociale leven. Vrouwen kunnen voortaan ook een bedrijf opstarten en voetbalwedstrijden of concerten bijwonen. 

Negen activisten aangehouden

Maar dat er vorige maand 17 mensenrechtenactivisten werden opgepakt, werpt een schaduw op deze hervormingen. De activisten werden opgepakt voor het “ondermijnen van de veiligheid en stabiliteit van het koninkrijk”.  Critici zien het als een ongemeen hard optreden tegen de activisten en zeggen dat vooral vrouwenrechtenactivisten werden geviseerd.

In een verklaring van de openbare aanklager staat dat acht mensen tijdelijk werden vrijgelaten. Onder de vrijgelaten activisten, zaten drie vrouwen die al sinds 1990 ijveren voor onder meer de afschaffing van het rijverbod voor vrouwen, dat melden mensenrechtenorganisaties. In de verklaring staat ook dat vijf mannen en vier vrouwen nog steeds worden vastgehouden met “voldoende bewijzen en met bekentenissen”.

Meest gelezen