Videospeler inladen...

SP.A blijft achter voorzitter Crombez staan: "Alle truken worden bovengehaald om SP.A ongeloofwaardig te maken"

SP.A-voorzitter John Crombez geeft toe dat hij te voortvarend is geweest door mails te verspreiden over het F-16-dossier die wellicht vervalst zijn. Maar de partij blijft wel achter de voorzitter staan, zo bleek bij aanvang van het partijbureau. De Vlaamse socialisten vragen zich nu eerder af wie achter de mogelijk vervalste mails zit. "In een democratie verwacht je zulke truken niet", klinkt het.

Het dossier rond de opvolging van de F-16 waarop oppositiepartij SP.A zich de afgelopen maanden zo heeft geprofileerd tegen minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) lijkt in het gezicht van SP.A-voorzitter John Crombez te ontploffen. Blijkt namelijk dat de twee recentste mails die Crombez in zijn argumentatie gebruikte mogelijk vervalst zijn.

Die kwestie stond vanmorgen hoog op de agenda van het partijbureau van de SP.A . Crombez geeft zelf toe dat hij te voortvarend is geweest en dat hij de bewuste mails beter niet had gebruikt. Maar bij de aanvang van het partijbureau blijkt dat de socialisten wel achter hun voorzitter blijven staan.

"Misschien was het een beetje onvoorzichtig. Maar de grond van de zaak verandert van geen kanten", zegt Bert Anciaux. Senator Anciaux maakt zich sterk dat "je John Crombez echt mag geloven". "Al die andere mails bewijzen dat John Crombez gelijk heeft. Ik zou daar niet te zwaar aan tillen, behalve als je onderzoekt wie de SP.A wil beschadigen."

"Crombez is in valstrik gelopen. In een democratie verwacht je zulke truken niet"

De SP.A legt nu inderdaad de focus op de vraag wie die mogelijk vervalste mails kan verstuurd hebben. "Ik weet niet wie dat kan zijn", aldus Anciaux. "Men heeft geprobeerd om onze geloofwaardigheid aan te tasten. Blijkbaar zit de partij heel nauw op een dossier dat veel mensen pijn doet. Daarom worden alle truken bovengehaald om de SP.A ongeloofwaardig te maken. Crombez is in een valstrik gelopen... In een democratie verwacht je niet dat zulke truken worden bovengehaald."

Ook Kamerlid Karin Temmerman richt haar pijlen op de afzender van de mogelijk valse mails. "Het feit dat men valse mails zou verspreiden is onaanvaardbaar. Er zijn al veel pijnlijke dingen gebeurd binnen onze partij. Het is duidelijk dat men ons langs alle kanten wil aanvallen, maar we zullen ons niet laten doen."

Federaal fractieleidster Meryame Kitir: "Wij gaan ons niet laten doen door twee mails die eventueel vals kunnen zijn. We hebben voldoende informatie. Het is dankzij de SP.A dat er transparantie is gekomen en dat is de lijn waarop we verder gaan."

Videospeler inladen...

Meest gelezen