Represented by ZUMA Press, Inc.

Spaanse voortvluchtige rapper Valtònyc bevindt zich in België

De 24-jarige rapper Valtònyc, echte naam Josep Miquel Arenas Beltrán, bevindt zich momenteel in België. Dat hebben zijn advocaten bevestigd. De Spaanse rapper werd veroordeeld voor zijn omstreden liedjesteksten en is nadien op de vlucht geslagen om zijn gevangenisstraf te ontlopen.

Verheerlijking van terrorisme

Het bleef lange tijd onbekend waar de rapper zich bevond. Er werd eerder gespeculeerd dat Valtònyc naar België was gevlucht, maar dat werd tegengesproken door zijn entourage. Het Spaanse gerecht had zowel een nationaal als een Europees en internationaal aanhoudingsbevel uitgeschreven.

Het Spaanse hooggerechtshof had in februari beslist Valtònyc tot een celstraf van 3,5 jaar te veroordelen vanwege enkele van zijn teksten. Daarin pleitte hij onder meer voor een bezetting van een paleis van de koninklijke familie op Palma de Mallorca. Over enkele regionale politici rapte hij dan weer dat ze een atoombom verdienen. Volgens het Spaanse gerecht zou hij daarmee het koningshuis hebben bedreigd en het terrorisme hebben verheerlijkt. 

Valtònyc wordt vervolgd op basis van artikel 578 van het Spaanse strafwetboek. Het artikel werd na de terreuraanslagen verbreed, waardoor het aantal veroordelingen van "verheerlijken van terrorisme" is gestegen. Ook schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport dat veel rappers nu aan zelfcensuur doen. Het artikel 578 wordt door critici ook wel "ley mordaza" of "muilkorfwet" genoemd. 

Twitter als communicatiemedium

De rapper moest zich aanmelden bij de gevangenis, maar volgens Spaanse media is dat nooit gebeurd. Op Twitter liet Valtònyc  uitblijken dat hij zich niet zomaar bij zijn straf neerlegde. “Morgen gaan ze op mijn deur kloppen om me in de gevangenis te steken. Vanwege liedjes. Morgen gaat Spanje zich, eens te meer, belachelijk maken. Ik ga het hen niet gemakkelijk maken. Ongehoorzaamheid is wettelijk en is een plicht in deze fascistische staat", zo schreef hij.

Fans van Valtònyc en critici van de Spaanse wet amuseerden zich eveneens op Twitter door vliegtuigtickets op zijn naam te bestellen of beelden van vliegtuigen, raketten of exotische oorden te tweeten. De rapper kreeg maar liefst 30 tickets naar 11 verschillende bestemmingen.

In maart werd een andere Spaanse rapper, Pablo Hasél, ook nog veroordeeld tot een celstraf van twee jaar. Een advocaat van Valtònyc, Gonzalo Boye, heeft op Twitter laten weten dat de rapper zich zal aanmelden bij de lokale instanties waar hij zich momenteel bevindt. 

Meest gelezen