Tom Meeuws: "Intimus van De Wever waarschuwde: ga terug naar West-Vlaanderen of je gaat eraan"

Tom Meeuws zegt in een interview met Humo dat er een uitgekiende strategie is die hem kapot moet maken. "Drie jaar geleden zei een intimus van Bart De Wever dat ik maar beter kon terugkeren naar West-Vlaanderen, anders ging ik eraan." Meeuws ontkent ook dat hij gesjoemeld zou hebben bij vervoersmaatschappij De Lijn. "Drie jaar na mijn ontslag beslissen ze plots om naar het parket te stappen. Kom nu!" Hij haalt ook uit naar Groen.

Tom Meeuws zal bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober op de tweede plaats op de lijst van de SP.A staan. Oorspronkelijk zou zijn partij samen met Groen naar de kiezer stappen, maar die samenwerking mislukte na controverse over Meeuws. 

Zo had Meeuws commentaar gegeven op de nauwe band tussen vastgoedpromotoren en de politiek. Niet veel later bleek dat Meeuws zelf in ’t Fornuis was gaan eten met Erik Van Der Paal. "Ik werk niet met belastinggeld en ik mag geen bouwvergunningen afleveren. Dat is een immens verschil", zegt Meeuws daarover in een interview met Humo.

Meeuws is ervan overtuigd dat hij het slachtoffer is van een samenzwering. "Drie jaar geleden zei een intimus van De Wever me al dat ik maar beter kon terugkeren naar West-Vlaanderen. Anders ging ik eraan. Ik heb meerdere pogingen ondernomen om een gesprek met Bart De Wever te regelen. Maar het lukte niet."

De Lijn: "Er werden geen facturen opgesplitst"

Er loopt een gerechtelijk onderzoek tegen Tom Meeuws naar zijn periode als directielid bij De Lijn. Hij zou facturen hebben opgesplitst zodat hij geen toestemming nodig had van de raad van bestuur om de facturen te betalen. Maar die beweringen ontkent hij. "Ik heb niet geknoeid met facturen of zaken opgesplitst. Het onderzoek gaat daar zelfs niet over. Er werden bedragen in schijven betaald, maar ze stonden als één totaalbedrag op het contract."

Meeuws bevestigt dat hij z’n handtekening heeft gezet onder documenten die hij als directeur van De Lijn in Antwerpen niet mocht tekenen, en zegt dat dit z’n enige fout is die ook tot zijn ontslag heeft geleid. Maar alle contracten die hij had gesloten, zijn ook na z’n ontslag uitgevoerd. Meeuws zegt daarom dat hij vertrouwen heeft in een goede afloop van de affaire bij De Lijn. 

Het gerechtelijk onderzoek ziet hij ook als een politiek manoeuvre vanuit de N-VA. "Drie jaar na mijn ontslag bij De Lijn beslissen ze plots om naar het parket te stappen. Kom nu!"

Mijn kinderen krijgen op school spottende reacties, dat doet pas echt pijn

Tom Meeuws, SP.A

Hoewel het er een tijd naar uitzag dat Meeuws zich zou terugtrekken als kandidaat voor de SP.A, staat hij toch nog steeds op de tweede plaats van de lijst. "Mijn eerste huisbezoeken na de heisa waren moeilijk", klinkt het. "Ik moest de schaamte overwinnen. Maar dat verzinkt in het niets bij wat mijn gezin heeft meegemaakt. Mijn kinderen krijgen op school spottende reacties, dat doet pas echt pijn."

Meeuws zegt dat er met een “bazooka” op hem werd geschoten, maar volgens hem is die bazooka nu leeg, terwijl hij nog rechtstaat. 

Uithaal naar Groen

Meeuws haalt in het interview ook uit naar ex-coalitiepartner Groen. "Wat mij het meest kwetste, was de drang bij Groen om mensen op te offeren. Heksenverbrandingen horen bij de rituelen van die partij."

Meeuws verwijst naar de Visa-affaire, toen in 2003 het Antwerpse stadsbestuur (met SP.A en Groen) onder vuur kwam te liggen. Uiteindelijk werden geen politici vervolgd. Ook niet toenmalig schepen voor Groen, Chantal Pauwels. "Bij Groen was er toen geen gram medeleven. De manier waarop ze werd opgeofferd, gaf me een heel vieze nasmaak. Ik ben blij dat socialisten hun mensen niet op zo’n manier willen afslachten."

Bart De Wever in "Terzake": "Dat is allemaal onzin"

Videospeler inladen...

Meest gelezen