Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump: "Ik heb het absolute recht om mezelf gratie te verlenen"

"Ik heb het absolute recht om mezelf amnestie te verlenen, tal van rechtsgeleerden hebben dat duidelijk gemaakt". Dat schrijft de Amerikaanse president Donald Trump op zijn twitteraccount naar aanleiding van de Rusland-affaire. "Maar waarom zou ik dat doen als ik absoluut niets verkeerd gedaan heb? ", voegt hij eraan toe.

Zoals bekend zit Trump erg verveeld met het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, de voormalige FBI-directeur, die nagaat of Trump en/of zijn medewerkers in de aanloop naar de presidentsverkiezingen hebben samengewerkt met de Russen, en of de Russen zijn tussengekomen in het kiesproces.

Trump noemt de aanstelling van Mueller ongrondwettelijk: "Niettemin spelen we het spelletje mee, omdat ik, in tegenstelling tot de Democraten, niets heb misdaan", zegt hij.

(Lees verder onder de tweets)

De aanleiding voor de discussie of een president zichzelf gratie kan verlenen is een interview afgelopen weekend met Rudy Giuliani, de advocaat van Trump. Die zei dat de president zichzelf "waarschijnlijk" gratie kan verlenen, maar dat hij dat niet van plan is.

Volgens Amerika-kenner Bart Kerremans gaat het eigenlijk om een virtuele discussie. Als Trump strafbare feiten heeft gepleegd dan wordt hij afgezet. Dat gebeurt in twee stappen. Eerst moet hij in beschuldiging gesteld worden door het Huis van Afgevaardigen (impeachment). Nadien volgt een proces en een eventuele veroordeling in de Senaat. Als hij veroordeeld wordt, dan is hij van rechtswege geen president meer en verliest hij dus zijn gratierecht.

Meest gelezen