Videospeler inladen...

Twee jaar rijverbod voor bestuurder van zwaar verkeersongeval waarbij drie vrienden sterven

De jongeman die begin vorig jaar in Sint-Katelijne-Waver een zwaar verkeersongeval veroorzaakte, is door de Mechelse politierechtbank veroordeeld tot vier maanden cel en en een boete van 1.600 euro, beide met uitstel, en een rijverbod van twee jaar. Bij het ongeval kwamen drie jongeren om het leven. De bestuurder reed te snel en was onder invloed.

Op 14 februari 2017 rijdt een 19-jarige jongeman samen met vier vrienden naar huis. De vijf, allen studenten aan de technologiecampus De Nayer van de hogeschool Thomas More in Sint-Katelijne-Waver, zijn op de terugweg van een fuif in Mechelen, als de auto begint te slippen. Op de Liersesteenweg in Sint-Katelijne-Waver botst de auto tegen enkele geparkeerde wagens en een verlichtingspaal.

Twee inzittenden- allebei 18-jarige jongens uit Wuustwezel- overleven het ongeval niet. Een derde passagier, een 21-jarige uit Hoeilaart, bezwijkt enkele dagen later aan zijn verwondingen.  De twee andere inzittenden, waaronder de bestuurder, raken zwaargewond.

Het ongeval is vooral te wijten aan onaangepaste snelheid

Erwin Van Damme, persrechter Mechelen

Na onderzoek bleek dat de jongeman te snel reed. "Hij is na het dwarsen van de R6 door een putje in de weg de controle over zijn voertuig verloren", legt persrechter Erwin Van Damme uit. "Hij was licht geïntoxiceerd (0,72 promille) maar het ongeval is vooral te wijten aan onaangepaste snelheid. In het vonnis staat ook duidelijk dat hij overmoedig was: hij was een fervent karter en dacht dus dat hij, ondanks dat hij nog geen twee jaar een rijbewijs had, zeer goed kon rijden."

De jongeman is nu voor twee jaar zijn rijbewijs kwijt en moet medische en psychologische proeven afleggen, vooraleer hij zijn rijbewijs terugkrijgt. De ouders van de drie overleden slachtoffers krijgen elk een schadevergoeding van 18.000 euro. Voor de jongen die het overleefde en zijn ouders werd een deskundige aangesteld en een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro per persoon vastgelegd.

Bekijk het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen