© VRT

Veerle Dobbelaere krijgt "Skeptische Put"-prijs voor pseudowetenschappen

SKEPP reikt dit jaar de "Skeptische Put" uit aan Veerle Dobbelaere. De actrice is coach voor een bedrijf dat carrièreadvies op basis van gelaatsuitdrukkingen geeft. "Wat deze beoefenaars onder meer via hun website beweren, deed zelfs de ervaren leden van de prijzencommissie slikken", zegt de kritische vereniging.

Veerle Dobbelaere valt dit jaar de bedenkelijke eer van de "Skeptische Put" te beurt, een "prijs" waarmee de Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale (SKEPP) mensen "bekroont" die zich achter beweringen, producten of diensten scharen waarvoor geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat dat ze kloppen of werken.

Volgens SKEPP "verdient" Dobbelaere de "prijs" omdat ze samen met Nancy Steels van TalentTester "een volledig nieuwe manier heeft bedacht om geld te verdienen door het adviseren van carrières via een analyse van gezichten van mensen".

"De methode doet denken aan de negentiende-eeuwse frenologie, een theorie die vandaag geen wetenschappelijke basis heeft. Ook het BV-schap van één van onze twee laureaten wordt voor eigen promotie gebruikt", laakt de jury. "Bovendien slaagden ze erin om hun interventies door de overheid te laten subsidiëren."

"Ze beweren dat hun methode wetenschappelijk onderbouwd is", gaat de jury voort. "Bij navraag hiernaar door SKEPP ontvingen we een hele lijst referenties die niet meteen overtuigden, waaronder een studie van de bekende psycholoog en skepticus Richard Wiseman die net aantoonde dat je iemands persoonlijkheid niet kan afleiden uit zijn uiterlijk."

Freelance coach

Op de website van TalentTester staat de naam van Dobbelaere vermeld onder de rubriek "coaches". Bij haar profiel staat een foto van haar gezicht waarbij een verband wordt gelegd tussen gelaatstrekken en een twintigtal persoonlijkheidseigenschappen en karaktertrekken. 

Bron: TalentTester

In een reactie aan VRT NWS valt Dobbelaere uit de lucht over de "Skeptische Put". "SKEPP heeft mij niet gecontacteerd", zegt ze. "Als de organisatie dat wel had gedaan, had ik kunnen uitleggen dat ik een freelance coach ben naar wie TalentTester mensen doorverwijst nadat ze een assessment hebben uitgevoerd."

Naar eigen zeggen is de actrice blij met de "prijs". "Ik vind persoonlijke ontwikkeling ontzettend belangrijk. Elke vorm van aandacht daarvoor verwelkom ik daarom met open armen."

"De zesde vijs"

SKEPP heeft ook "De zesde vijs" uitgereikt, een prijs voor wie zich verdienstelijk heeft gemaakt bij het verspreiden van kritische en objectieve informatie over pseudowetenschap. Die gaat dit jaar naar de journalisten Maxie Eckert en Mark Eeckhaut van De Standaard. Zij brachten aan het licht dat kinderkankerspecialist Stefaan Van Gool van het programma "Topdokters" op Vier met zijn klinische studies knoeide.

"Terwijl iedereen zich zat te vergapen op het wonderbaarlijke kunnen van de geneesheren, keken onze laureaten met een kritische blik naar de inhoud van hun beweringen", zegt de jury. Voor Mark Eeckhaut is het al de tweede keer dat hij de prijs ontvangt.

Meest gelezen