Videospeler inladen...

Vroeger herbeleven met virtual reality

In het woonzorgcentrum Ter Berken in Roeselare beginnen ze een bijzonder project met virtual reality voor ouderen met dementie. Aan familieleden wordt gevraagd om beelden te maken op plaatsen van vroeger, en daar zou iedereen baat bij hebben.

We kennen virtual reality vooral van spelletjes, maar er zijn ook andere toepassingen. Zo zijn de beelden erg nuttig bij het ophalen van herinneringen in sommige therapieën. In woonzorgcentrum Ter Berken in Roeselare is een project voorgesteld waarbij ouderen met dementie geregeld beelden van vroeger zullen krijgen via een speciale bril. De beelden worden gemaakt door familie of vrienden van de bewoners met een speciale 360 graden-camera die in een “memory kit” zit.

Beleidsmedewerker Karen Van den Bossche: “Het unieke van dit project zit in het persoonlijke. De familieleden weten precies welke plekjes voor de oudere een bijzondere waarde hebben. Dat kan een schoolplein zijn, een vakantieplaats, een specifieke ruimte… Mensen met dementie worden rustig van de herkenbare beelden, ze zijn letterlijk weer even op die plaats."

Niemand misselijk of extra verward

De eerste tests met de VR-bril zijn volgens het woonzorgcentrum uitsluitend positief. "We hebben nu al tests gedaan bij vijf ouderen met dementie en tegen onze verwachtingen in, was geen van hen achteraf extra verward of misselijk", zegt Karen Van den Bossche. "We onderschatten onze oudere generatie. Natuurlijk kaderen we vooraf zeer goed dat we hen zo'n bril gaan opzetten waarmee ze even op een andere, virtuele locatie terechtkomen."

"Zelfs ouderen die diep verzonken zijn in hun dementie reageren positief op de VR-bril. En ook de familie heeft er iets aan. Zij kunnen tegelijk de beelden bekijken en samen herinneringen ophalen. Door hun actieve medewerking verloopt de verwerking van hun eigen rouwproces beter.”

Het project wordt begeleid door een studente ergotherapie van de Hogeschool West-Vlaanderen. Zij is daarvoor permanent in het woonzorgcentrum. Het project kan interessante resultaten opleveren, bijvoorbeeld over hoe de dementie in sommige gevallen evolueert. De resultaten daarvan moeten tegen eind dit jaar bekend zijn.

Meest gelezen