"Bezit van een fiets even normaal als bezit van stofzuiger": 1 op de 3 Vlamingen fietst dagelijks

Negen op de tien Vlamingen hebben een fiets ter beschikking. Dat blijkt uit een rapport van onderzoekscentrum Fietsberaad. We ontdekken de fiets ook steeds meer voor dagelijkse verplaatsingen: een derde van de Vlamingen gebruikt zijn fiets minstens een keer per dag.

Van Vlamingen wordt wel eens gezegd dat ze een baksteen in de maag hebben. Maar we hebben kennelijk ook een stalen ros tussen onze benen.  90 procent van de Vlamingen heeft namelijk toegang tot een fiets, gemiddeld zijn er 2,3 fietsen per huishouden.

"De meest gebruikte fiets is nog altijd de stadsfiets. Maar we zien in stedelijke gebieden ook dat een kleine groep de deelfiets als dagelijkse fiets gebruikt", zegt Wout Baert, coördinator van Fietsberaad. De elektrische fiets is daarbij aan een opmars bezig, en opvallend: meer dan de helft van de gebruikers is jonger dan 50 jaar.

De Vlaming ontdekt de fiets ook steeds meer voor dagelijkse verplaatsingen. "Een op de drie Vlamingen gebruikt zijn fiets dagelijks. Dat kan voor een verplaatsing zijn naar het werk, maar evengoed voor een verplaatsing naar de winkel of naar de bioscoop", aldus Baert.

Die evolutie vertaalt zich ook in de noodzaak voor een betere fietsinfrastructuur. "De voorbije jaren is er vooral een sterk recreatief netwerk opgebouwd", weet Wout Baert van Fietsberaad. "Er is grote tevredenheid over fietssnelwegen, maar veel minder over de algemene staat en de veiligheid van de fietspaden en fietsroutes in dorpskernen."

Meest gelezen