"Dankzij deze hond werden we één grote familie"

Het einde van het schooljaar en daar hoort, zeker in de VS, een jaarboek bij, waardoor later nog herinneringen aan een afgelopen schooljaar kunnen opgeroepen worden. Vaak wordt het meest fotogenieke gezicht bovengehaald zodat medeleerlingen hen later makkelijker voor de geest kunnen halen. In het jaarboek van de vijfdejaars van de Orange City Elementery School in Florida mocht dit jaar een opvallende schoolaanwezige niet ontbreken: assistentiehond Linda, omdat zij, zoals de andere leerlingen omschreven, "absoluut haar plaats in de schijnwerpers verdiend heeft".

De 4-jarige Linda is al meerdere jaren het maatje van de 11-jarige Rachel Watton, die geboren werd met spina bifida, een aandoening die gekenmerkt is door het zich niet sluiten van één of meerdere wervels. Hierdoor zit Watton in een rolstoel en kan ze de hulp van Linda goed gebruiken.

Moeder Heidi Race op nieuwswebsite Today: "Linda doet de deuren open voor Rachel en raapt dingen van de grond, indien Rachel iets heeft laten vallen. Ze zijn beiden elkaars beste vriend geworden. Rachel voelt zich dan ook het best met Linda aan haar zijde. De andere kinderen merken dat ook en helpen Rachel net zoals ze dat zien bij haar hond."

"Maar de hond helpt ook de andere kinderen. Zo maakt hij hen bijvoorbeeld rustig als ze nerveus zijn. Op dat vlak reageert Linda erg instinctief. Ze stapt dan naar de kinderen toe en laat zich knuffelen en aaien. Dat blijkt dan erg rustgevend te zijn." 

Iets wat lerares Ashley Desmond graag beaamde: "Wat een verandering was dat, toen Linda mee naar school kwam. Die hond heeft ons allemaal dichter bij elkaar doen komen, alsof we één grote familie werden. Daardoor is ze eigenlijk ook uitgegroeid tot de mascotte van onze klas."

Daarom kreeg de hond niet alleen haar plaats in het jaarboek, maar ook een eervolle vermelding. "Iets waar Rachel dolblij op reageerde", aldus de moeder nog, "Linda hoort alvast evenzeer tot die school als de anderen."

Meest gelezen