Videospeler inladen...

Indrukwekkende uitvaart voor vermoorde agentes in Luik

Rond 10 uur is in Luik de afscheidsplechtigheid begonnen van de twee agentes die daar vorige week om het leven kwamen bij de aanslag. Daarbij zijn ruim duizend collega's aanwezig, uit het hele land. De twee agentes worden ook postuum gehuldigd. Bij de aanslag kwam ook een student om het leven. Hij werd gisteren begraven.

In Luik worden de twee politieagentes begraven die vorige week werden doodgeschoten door gedetineerde Benjamin Herman. “Het is een bijzonder stille bijeenkomst aan het crematorium van Luik”, zegt collega Khalid Sellam, “met een indrukwekkende rouwstoet onder begeleiding van tientallen motoragentes.” Toen de kisten naar binnen werden gedragen, werd het muisstil.

Meer dan duizend politieagenten uit het hele land zijn aanwezig om hulde te brengen aan de twee agentes. Ook heel wat politici volgen de uitvaart, zoals premier Charles Michel (MR), minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Hij reikt vandaag ook postuum het "burgerlijk kruis 1e klasse voor moed, toewijding en menselijkheid" uit aan de vermoorde agentes.

Andere aanwezige politici zijn onder meer Waals minister-president Willy Borsus (MR), Senaatsvoorzitter Christine Defraigne en oud-premier Elio Di Rupo. Er is ook een vertegenwoordiger van de koning.

Ook prins Laurent is aanwezig. Hij staat buiten samen met honderden politieagenten naar de plechtigheid op het grote scherm te kijken. De aanwezigheid van de prins was niet aangekondigd. In een kort interview met Belga zei hij dat hij het "evident" vond dat hij er was. Hij wou er zijn "uit sympathie, het drama heeft iedereen geraakt", aldus de prins.

Later reikt minister Jambon ook nog aan zes andere mensen een eretitel uit. De gegijzelde poetsvrouw, de cafébaas en vier gewonde politiemensen. Zij krijgen een burgerlijk ereteken voor moed en zelfopoffering.

“Het is een serene plechtigheid maar er wordt qua veiligheid niets aan het toeval overgelaten”, zegt collega Khalid Sellam, die aanwezig is bij de uitvaart. “Overal staan er zwaar bewapende politieagenten met kogelwerende vesten en automatische wapens.”

Ook Benjamin Herman, de dader van de aanslag, wordt vandaag begraven. Zijn uitvaart heeft plaats in intieme kring en onder strikte politiebewaking in Marche en Famenne.

Eerbetoon aan slachtoffers in heel het land

Heel wat politiezones in het land brachten vandaag ook hulde aan de slachtoffers van de aanslag in Luik. Vlaggen hangen halfstok en om teken te geven van verbondenheid, lieten de zones om 11 uur de sirenes van de dienstvoertuigen loeien.

Ook in Beersel was er een plechtigheid aan het herdenkingsmonument van de overleden inspecteur Kitty Van Nieuwenhuysen. De jonge vrouw werd in de nacht van 3 op 4 december 2007 gedood tijdens een politie-interventie in Lot (Beersel).

"Het is belangrijk dat het signaal naar de bevolking blijft", zegt commissaris De Rycke, "dat wij instaan ter bescherming van de bevolking en dat dat ook ten koste van ons leven kan zijn."

Aankomst in Luik van de vertegenwoordiger van de Koning
Prins Laurent woont de uitvaart in Luik bij
Indrukwekkend eerbetoon als de kisten de aula in Luik worden binnengedragen
Duizenden agenten uit heel het land volgen in Luik de uitvaartplechtigheid op een groot scherm

Bekijk het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen