Videospeler inladen...

#Tankman2018: 29 jaar na Tiananmen

Bijna 30 jaar geleden vond het bloedbad plaats op het Tiananmenplein in de Chinese hoofdstad Peking. Duizenden studenten ijverden voorzichtig voor meer democratisering. Ze werden bijgestaan door duizenden gelijkgestemde burgers in Peking en andere Chinese steden. De Chinese overheid reageerde manu militari op de grootschalige demonstratie. Hoeveel demonstranten opgepakt werden of omkwamen, blijft giswerk.

De Australisch-Chinese artiest Badiucao lanceerde op Twitter het project #Tankman2018. Onder de hashtag viert het internet de man die op 5 juni 1989 met boodschappentasjes in de hand zich voor de colonne tanks opstelde. De man, die nooit met zekerheid geïdentificeerd is, werd het symbool voor het bloedbad. Badiucao riep op om foto’s te maken in de "outfit" van de Tankman, zoals de man bekend werd: boodschappentassen, wit hemd, zwarte broek. 

(Lees voort onder de tweets.)

Net voor de verjaardag van de gebeurtenissen maande de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo China aan om details vrij te geven over het exacte dodental, een verzoek dat kon rekenen op ferme kritiek uit Chinese hoek. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde de Verenigde Staten van inmenging in hun interne zaken. Tot vandaag leiden de gebeurtenissen in de Chinese hoofdstad voor wrevel tussen China en het Westen. 

In het centrum van Hong Kong hielden tienduizenden demonstranten een herdenkingstocht bij kaarslicht. De demonstratie staat in schril contrast met het lege Tiananmenplein, waar zoals elk jaar geen herdenking gehouden wordt. Hong Kong speelt sinds 1999 gastheer voor de herdenkingen. Ook de lichtjes in Hong Kong werden massaal gedeeld op sociale media.

Met kaarslicht werd gisteren 4 juni 1989 herdacht in Hong Kong.
Represented by ZUMA Press, Inc.
Demonstranten in het centrum van Hong Kong.
Represented by ZUMA Press, Inc.
Demonstranten in het centrum van Hong Kong.
Represented by ZUMA Press, Inc.
Demonstranten in het centrum van Hong Kong.
Represented by ZUMA Press, Inc.

Meest gelezen