Armeens-Belgische bende opgerold die proftennissers omkocht

Het federaal parket is binnengevallen op 21 plaatsen in een onderzoek naar een internationaal netwerk van omkoping in het tennis. Daarbij zijn 13 mensen opgepakt. Een Armeens-Belgische criminele organisatie zou jarenlang tennissers in de lagere klassen hebben omgekocht om wedstrijden te vervalsen. Op die wedstrijden kon dan met voorkennis gegokt worden. 

Sinds 2014 zou een Armeense-Belgische criminele organisatie professionele tennissers omgekocht hebben om een afgesproken wedstrijduitslag te bekomen. "Er werden tennissers benaderd om hun match opzettelijk te verliezen," zegt Eric Van Der Sypt van het federaal parket. De bedoeling was dan om op deze omgekochte sportwedstrijden met voorkennis te gokken. Door weddenschappen af te sluiten op de match, konden de gokwinsten hoog oplopen.

De federale gerechtelijke politie voert al jaren onderzoek naar de bende. In het kader van dat onderzoek werden vandaag 21 huiszoekingen uitgevoerd in onder meer Mechelen, Sint-Gillis, Vilvoorde, Ukkel, Laken, Jette, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem en Geraardsbergen. Daarbij werden dertien mensen meegenomen voor verhoor. "Het gaat om belangrijke figuren uit die criminele organisatie, maar ook om tennisspelers en mensen die weddenschappen hebben afgesloten," zegt Van Der Sypt. Later vandaag wordt beslist of ze ook worden aangehouden. 

De opgepakte verdachten zijn leden uit de criminele organisatie, maar ook tennisspelers en mensen die weddenschappen hebben afgesloten. 

Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket

De verdachten hebben volgens het federaal parket bijna allemaal hetzelfde profiel: geen inkomen, geen werk, enzoverder. Zij zouden hun geld voornamelijk in Belgische wedkantoren ingezet hebben op buitenlandse sportwedstrijden. Het gaat om wedstrijden van de lagere klassen waarbij het prijzengeld niet zo hoog is. Op deze toernooien zijn er meestal geen camera-opnames, waardoor de spelers gemakkelijker omkoopbaar zouden zijn.

Meest gelezen