20 jaar geleden kwam "Sex and the city" op tv: hoe is het de 4 hoofdrolspelers vergaan?

Vandaag is het 20 jaar geleden dat HBO de 1e aflevering van "Sex and the city" uitzond. De serie over het (seks)leven van 4 vrouwen in New York groeide uit tot een groot succes met 2 vervolgfilms als kers op de taart. Wat hebben de 4 hoofdrolspelers sindsdien gedaan?

Op 6 juni 1998 maakte de wereld kennis met Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker), Charlotte York (Kristin Davis), Samantha Jones (Kim Cattrall) en Miranda Hobbes (Cynthia Nixon), de 4 hoofdpersonages van "Sex and the city". Die dag was de eerste aflevering van de serie gebaseerd op het gelijknamige boek van Candace Bushnell op HBO te zien.

In "Sex and the city" stond het (seks)leven van 4 vrijgevochten vrouwen in New York centraal. Onderwerpen als (seks)dates, seksspeeltjes, stabiele en minder stabiele relaties en professionele ambities kwamen openlijk en zonder schroom aan bod. Volgens sommigen was de serie daarom van groot emancipatorisch belang voor vrouwen wereldwijd.

Alles samen zouden 6 seizoenen van "Sex and the city" verschijnen. Nadat in 2004 een einde aan de reeks was gekomen, gonsde het al snel van de geruchten dat een langspeelfilm in de pijplijn zat. Uiteindelijk zijn liefst 2 films gemaakt: "Sex and the city" (2008) en "Sex and the city 2" (2010) van Michael Patrick King.

1. Sarah Jessica Parker (Carrie)

Sarah Jessica Parker was 33 toen ze voor het eerst in de huid van Carrie Bradshaw kroop, het onbetwiste hoofdpersonage van "Sex and the city". Voor haar acteerprestaties won ze 4 Golden Globes en 1 Emmy Award.

Behalve in de 2 films van "Sex and the city" speelde Parker na de reeks in tal van andere series en films zoals "The family stone" van Thomas Bezucha (2005), "Failure to launch" van Tom Dey (2006) en "I don't know how she does it" van Douglas McGrath (2011). Ze begon ook haar eigen productiehuis Pretty Matches waarmee ze series maakte als "Divorce" (waarin ze zelf een hoofdrol speelde). 

Net als haar personage Carrie heeft Parker een grote voorliefde voor schoenen. In 2014 lanceerde ze haar eigen schoenenlijn SJP. Toch is het vooral haar vete met Kim Cattrall waarmee ze de jongste tijd het nieuws haalt. In een interview had Parker geïnsinueerd dat een 3e film van "Sex and the city" uitblijft omdat Cattrall op de rem staat waarna een publieke (online)ruzie losbarstte.

Parker is sinds 1997 getrouwd met acteur Matthew Broderick. Samen hebben ze 3 kinderen: een zoon James van 15 en via een draagmoeder ook een tweeling Tabitha en Marion Loretta van 8.

Sarah Jessica Parker
2018 Invision

2. Cynthia Nixon (Miranda)

Voor Cynthia Nixon betekende de rol van Miranda Hobbes in "Sex and the city" haar grote doorbraak. In 2004 kreeg ze een Emmy Award voor haar acteerwerk in de reeks. Ze kreeg ook 4 keer een nominatie voor een Golden Globe (en later 1 voor haar rol in "Warm springs"), maar wist die nooit te verzilveren. In 2008 won ze nog een Emmy Award, toen voor haar gastrol in "Law & order: special victims unit".

Na "Sex and the city" was Nixon in verschillende series te zien, zoals "30 rock", "Hannibal" en "Broad city". In 2016 speelde ze de rol van Emily Dickinson in "A quiet passion", een film van Terence Davis die dat jaar de prijs voor beste film won op Film Fest Gent.

Sinds kort streeft Nixon een politieke carrière na. In maart maakte ze haar kandidatuur bekend om gouverneur van de staat New York te worden. Daarbij daagt ze de aftredende Democraat Andrew Cuomo uit. De verkiezingen vinden op 6 november plaats.

Van 1988 tot 2003 had Hobbes een relatie met Danny Mozes, een leerkracht. Samen hebben ze 2 kinderen: Samantha (21) en Charles (15). Sinds 2004 is ze samen met Christine Marinoni. In 2011 beviel zij van een zoon Max.

Cynthia Nixon
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

3. Kim Cattrall (Samantha)

Kim Cattrall vertolkte het flamboyante personage Samantha Jones in "Sex and the city". Voor die rol kreeg ze verschillende nominaties voor een Emmy Award. Ze won ook een Golden Globe.

Zoals de andere actrices uit de reeks speelde ze na 2004 mee in verschillende films en series. Zo speelde ze in 2010 aan de zijde van Ewan McGregor en Pierce Brosnan in "The ghost writer" van Roman Polanski. Van 2014 tot 2016 had ze een hoofdrol in de serie "Sensitive skin". Recent speelde ze mee in "Modus" en binnenkort is ze te zien in "Tell me a story".

Sinds eind vorig jaar zit het er bovenhands op tussen Cattrall en Parker. In een interview met de BBC liet Cattrall zich ontvallen dat zij en de andere actrices van "Sex and the city" nooit vriendinnen waren geweest.

In 1 beweging haalde ze uit naar Parker. Ze ontkende met klem dat ze niet aan een 3e film van "Sex and the city" wilde meewerken omdat ze niet genoeg geld en schermtijd kreeg. "Het was een beslissing om een hoofdstuk af te sluiten en een ander te openen."

"Hier moet ik de mensen van "Sex and the city" een sneer geven en dan vooral Sarah Jessica Parker. Ik denk echt dat ze aardiger voor mij had kunnen zijn. Ik weet niet wat haar probleem is."

Begin 2018 ging het van kwaad naar erger na de dood van Christopher, de broer van Cattrall. In een vlammende post op Instagram liet ze Parker luid en duidelijk verstaan dat ze haar en haar familie met rust moest laten. "Ik heb jouw steun niet nodig in deze tragische tijden", schreef ze onder meer.

Cattrall was in het verleden 3 keer een poosje getrouwd, onder meer met ontwerper en muzikant Mark Levinson. Momenteel is ze single.

Kim Cattrall

4. Kristin Davis (Charlotte)

Rond Kristin Davis is het veeleer stil geworden sinds "Sex and the city". In de serie en de films speelde ze de rol van Charlotte York. In tegenstelling tot de andere actrices rijfde ze daarmee slechts 1 nominatie voor een Emmy Award en 1 nominatie voor een Golden Globe binnen.

In 2004 aanvaardde ze de functie van ambassadeur voor Oxfam International. Sindsdien trekt ze de wereld rond om dierenrechten te verdedigen. In 2015 maakte ze de documentaire "Gardeners of Eden" over het David Sheldrick Wildlife Trust, een organisatie die zich inzet voor olifanten in Afrika.

Net als haar personage Charlotte adopteerde Davis in 2011 een dochter Gemma Rose. Volgens sommige bronnen zou ze recent nog een kind hebben geadopteerd, maar dat nieuws heeft ze zelf nog niet bevestigd. In het verleden had ze relaties met bekende mannen als Alex Baldwin en Steve Martin, maar ze is nooit getrouwd. Ook zij is momenteel single.

Kristin Davis

Meest gelezen