Piet den Blanken

Landbouwconflicten in Brazilië eisen steeds meer doden

De landbouwconflicten in Brazilië lopen uit de hand. In 2017 zijn er bij de rurale conflicten 71 doden gevallen, het hoogste cijfer in 14 jaar. Dat heeft de Pastorale Commissie van de Aarde, een katholieke ngo, in een rapport uitgebracht. Onder het bestuur van de Braziliaanse president Michel Temer is de situatie opvallend verslechterd.  

Sinds president Michel Temer in 2016 aan de macht kwam, gaat het van kwaad naar erger. De Pastorale Commissie van de Aarde, die de rechten van de kleine boeren in Brazilië verdedigt, benadrukt in haar rapport dat er in 2017 meer doden zijn gevallen dan in 2016. Het rapport beschrijft bovendien gedetailleerd hoe landbouwers gemarteld en op brutale wijze vermoord werden. Het watertekort is één van de belangrijkste oorzaken van de conflicten. 

Het beleid van de Braziliaanse overheid krijgt veel kritiek. De regering Temer geeft voorrang aan de economische groepen, aan de grootgrondbezitters en aan de landbouwbedrijven die kost wat kost hun dominantie willen behouden. De lobby van de agro-business in Brazilië is erg sterk met meer dan 200 afgevaardigden in het Parlement. 

Piet den Blanken

Kleine boeren worden dus het slachtoffer van maatregelen in het voordeel van landbouwindustrie. Ze bekopen het vaak met hun leven als grootgrondbezitters willen uitbreiden. De kleine boeren vormen een obstakel voor de uitbreiding van de agro-business en moeten dus hard vechten om te blijven bestaan. 

Meest gelezen