Videospeler inladen...

Italiaanse premier Conte: "Het Europese asielbeleid is mislukt"

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft in de Senaat het regeringsproject toegelicht van de nieuwe regering van de Vijfsterrenbeweging en de Lega. Hij was erg kritisch voor het Europese asielbeleid. "We worden vaak voor populisten versleten", zei Conte ook. "Wel, als dat betekent dat we willen luisteren naar de noden van de bevolking, dan ben ik trots op dat etiket." Vanavond heeft de nieuwe regering het vertrouwen gekregen van de Senaat, morgen is de Kamer aan de beurt. 

De toespraak van Conte duurde ongeveer 75 minuten, dat is de langste toespraak ooit van een kersverse premier die het vertrouwen vraagt van het parlement. Conte lichtte het regeringsproject toe van de Vijfsterrenbeweging en de Lega, dat samengevat is in het zogenoemde "regeercontract voor de regering van de verandering". "Ons project is niet rechts of niet links", zei Conte. "Het is alles wat een antwoord kan bieden op wat het volk nodig heeft." Hij sprak over drie pijlers in het toekomstige regeringswerk: luisteren, uitvoeren, en vervolgens die uitvoering afdwingen. 

"Migratie uit de hand gelopen door zogenoemde solidariteit"

Eén van de sleutelthema's is migratie, het belangrijkste thema voor de Lega. De leider van de Lega, Matteo Salvini, krijgt daar ook alle bevoegdheden voor in het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij voerde de laatste dagen nog volop campagne op dat vlak, in Sicilië. "Sicilië mag niet langer het vluchtelingenkamp van Europa zijn", zei hij daar. "We zijn geen racisten en zullen dat nooit zijn", zei Conte in het parlement. "Maar we willen een einde maken aan de migratiebusiness, die uit de hand gelopen is onder het mom van zogenaamde solidariteit."

"Wie recht heeft op asiel zullen we integreren in de samenleving, maar om dat te kunnen waarborgen, moeten we hard zijn tegen mensensmokkel en mensenhandel", zei hij nog. Hij gaf ook aan dat het opvangsysteem hervormd moest worden. De nieuwe regering wil vooral inzetten op het terugsturen van zoveel mogelijk migranten die geen recht hebben op asiel. Daarvoor zouden er meer terugkeercentra komen, waar migranten tot anderhalf jaar opgesloten zouden kunnen worden.

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

Conte wil verplichte spreiding van migranten

Het Europese asielbeleid noemde Conte "mislukt" (zie video hieronder). Hij kondigde aan dat dat één van de eerste dingen is waarover hij met de Europese partners wil praten. Net vandaag zaten de Europese lidstaten samen over een mogelijke hervorming van de Dublinregels. Die zeggen dat een asielzoeker asiel moet aanvragen in het eerste Europese land waar hij of zij aankomt. Die regel wil Italië afgeschaft zien. In de plaats moet er een permanente, automatische en verplichte spreiding komen over alle Europese lidstaten.

Videospeler inladen...

Opvallend is dat Matteo Salvini van de Lega vandaag nog aankondigde dat hij inzake migratie wil samenwerken met de omstreden Hongaarse premier Viktor Orbán. Die wil net als Salvini zo weinig mogelijk migranten op zijn grondgebied, maar is net daarom juist een grote tegenstander van een spreiding van asielzoekers.

Conte bevestigde anderzijds nog eens volmondig het Italiaanse lidmaatschap van de Europese Unie. "Europa is ons huis", zei hij. Maar hij eiste wel het recht op om hervormingen te vragen binnen Europa, zodat Europa gelijkwaardiger en sterker wordt. Ook de steun aan de Navo bevestigde hij. Al wil hij wel een opening naar Rusland, en een herziening van de sancties tegen dat land.

(Lees voort onder de foto.)

AFP or licensors

Sociaal-economisch beleid

Een ander speerpunt van de nieuwe regering wordt de sociaal-economische politiek, waar vooral de Vijfsterrenbeweging haar stempel op wil drukken. "We moeten de burgers hun sociale rechten teruggeven", zei Conte, "die jarenlang systematisch ontmanteld zijn". De nieuwe regering wil dat doen door minimumlonen te garanderen, en een zogenoemd basisinkomen. Daarmee wordt bedoeld dat mensen met een inkomen onder de armoederisicodrempel (die vastgesteld is op 780 euro voor een alleenstaande) een aanvullende uitkering zouden kunnen krijgen. Maar die maatregel maakt deel uit van een heel tewerkstellingsproject.

Een ander onderdeel van het sociaal-economische programma wordt de zogenoemde vlaktaks, eigenlijk een vereenvoudigd belastingsysteem met twee verlaagde belastingvoeten. De regering wil verder ook werk maken van gevangenisstraffen voor grote belastingontduikers, en van de strijd tegen corruptie. Conte kondigde voort ook hervormingen van justitie en politiek aan.

Vanavond heeft de Senaat over het vertrouwen in de nieuwe regering gestemd. 171 senatoren stemden voor, 117 tegen en 25 senatoren onthielden zich. De stemming was de eerste test voor de coalitie. Morgen is het de beurt aan de Kamer. Zodra de regering het vertrouwen van het parlement heeft, kan ze officieel van start gaan. 

AFP or licensors

Meest gelezen