Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Amnesty International: "Sterke bewijzen dat internationale coalitie in Raqqa duizenden burgers doodde en verwondde"

Morgen is het precies een jaar geleden dat de internationale coalitie onder leiding van de VS begon aan haar offensief op het Syrische IS-bolwerk Raqqa. Aan de vooravond van die verjaardag komt Amnesty International met een rapport dat erg kritisch is voor de coalitie. "Er zijn sterke bewijzen dat haar aanvallen duizenden burgers hebben gedood en verwond, onder meer door buitensporige of willekeurige aanvallen die mogelijk oorlogsmisdaden zijn." 

De strijd om Raqqa vond plaats van 6 juni tot 17 oktober 2017. Tijdens het offensief werden vele burgers gedood en verwond en grote delen van de stad vernield. Onderzoekers van mensenrechtenorganisatie Amnesty International bezochten in de kapotgeschoten stad 42 plaatsen die werden getroffen door luchtaanvallen van de coalitie. Ze interviewden 112 burgerbewoners die het bloedbad overleefden, maar geliefden verloren.

Hun verhalen vormen de basis van het rapport "War of annihilation: Devastating toll on civilians, Raqqa - Syria", dat Amnesty International nu heeft uitgebracht. Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft de coalitie altijd volgehouden dat haar troepen het nodige deden om de verliezen onder de burgerbevolking tot een minimum te beperken, maar zetten de verhalen in het rapport die bewering op losse schroeven.

Volgens Amnesty International zijn er sterke bewijzen dat de lucht- en artillerieaanvallen van de coalitie duizenden burgers hebben gedood en verwond, onder meer door buitensporige of willekeurige aanvallen die is strijd zijn met het internationale humanitaire recht en mogelijk oorlogsmisdaden zijn. De mensenrechtenorganisatie dringt er bij de leden van de coalitie op aan onpartijdig en grondig onderzoek te voeren naar de beschuldigingen van schendingen en burgerslachtoffers. 

Meest gelezen