Videospeler inladen...

Annelies Beck over "The fourth estate": "The New York Times wil niet in de val van Donald Trump trappen"

Donderdag zendt Canvas de 1e aflevering van "The fourth estate" uit, een documentaire reeks over het reilen en zeilen op de redactie van The New York Times in het tijdperk van Donald Trump. "De relatie tussen de krant en de Amerikaanse president is niet zo zwart-wit als je zou denken", zegt Annelies Beck in "De afspraak".

Wat heeft zich op de redactie van The New York Times afgespeeld tijdens de eerste 16 maanden dat Donald Trump president van de VS was? Dat is het uitgangspunt van "The fourth estate", een documentaire reeks in 4 afleveringen van Liz Garbus. Donderdag zendt Canvas de 1e aflevering uit in "Check-point".

"De reeks begint bij de eedaflegging van Trump", zegt Annelies Beck van "Terzake" in "De afspraak". "De redactie van The New York Times bekijkt het gebeuren op tv. Dat was het moment waarop het besef bij hen doordrong dat dit het nu echt was en dat ze vanaf nu met Trump rekening moesten houden."

The New York Times is The Old Gray Lady van de journalistiek

"The New York Times is een krant met een stevige reputatie en een lange geschiedenis. Het is The Old Gray Lady van de journalistiek. De journalisten leggen zichzelf hoge eisen op en leggen de lat heel hoog. Ze zijn zich ontzettend bewust van de reputatie die ze moeten hooghouden."

Voor de buitenwereld lijkt het vaak alsof Trump en The New York Times water en vuur zijn, maar volgens Beck klopt dat niet helemaal. "Hun relatie is niet zo zwart-wit als je zou denken. Trump heeft het voortdurend over The failing New York Times en hij noemt hen letterlijk de vijand."

"Tegelijk loopt op de redactie ene Maggie Haberman rond. Ze kent hem al heel lang, van toen hij nog een vastgoedmagnaat was. Ze kent zijn psyche en probeert die aan haar collega's uit te leggen. Trump belt haar rechtstreeks op haar gsm op. Dat krijg je ook te zien."

De journalisten plooien zich terug op de essentie van hun job: verslaggeving

Het hoeft geen betoog dat Trump een ongewone president is. Ook voor The New York Times betekent dat een aanpassing. "De journalisten plooien zich terug op de essentie van hun job: verslaggeving. Hoe zit het? Wat weten we? Wie kunnen we bellen voor meer informatie?"

"Tegelijk hebben ze een president die voortdurend tweet. Hij bepaalt de agenda, maar ze zijn zich erg bewust dat ze niet in de val mogen trappen. Tweet hij echt nieuws? Of gaat het om een vedette die hij niet leuk vindt? Daarnaast willen ze zelf niet het nieuws worden door impulsief op zijn verwijten te reageren."

"De journalisten van The New York Times weten dat ze het zich niet kunnen veroorloven - nooit, maar zeker nu niet - dat Trump hen op fouten zou betrappen. Ze willen alles 30 keer controleren, ook als het ten koste gaat van een primeur."

De eerste aflevering van "The fourth estate" is op donderdag 7 juni om 21.15 uur in "Check-point" op Canvas te zien en daarna ook op VRT NU.

Meest gelezen