Videospeler inladen...

Redder vindt baby levend terug onder ingestorte woning in Guatemala

Sinds de vulkaanuitbarsting in Guatemala zondagmiddag zijn reddingsploegen onder de as op zoek naar overlevenden. Een lichtpunt in de zware opdracht was de vreugde van de agent die gisteren een baby levend kon terugvinden. Er zijn al 69 slachtoffers geborgen, honderden mensen raakten gewond. Het is de zwaarste uitbarsting van de Volcán de Fuego in 40 jaar.

Het dodental van de vulkaanuitbarsting in Guatemala is opgelopen tot 69. Dat heeft de rampenbestrijdingsdienst Conred bevestigd. De identificatie van de lichamen verloopt erg moeizaam. Voorlopig zijn slechts 17 lichamen geïdentificeerd. In de naburige dorpen rouwen de inwoners om het verlies van hun naasten.

De Volcán de Fuego, gelegen in de Sierra Madre in het zuidwesten van Guatemala, barstte zondag uit en spuwde lava, as en rook. Het gaat om één van de ergste vulkaanuitbarstingen in jaren. De autoriteiten bevestigen dat er minstens 69 doden en 46 ernstige gewonden zijn. In de omliggende dorpen werden ruim 4.500 mensen geëvacueerd. President Jimmy Morales heeft de noodtoestand afgekondigd en drie dagen van nationale rouw ingesteld.  

Voorlopig zijn slechts 17 lichamen geïdentificeerd. De assen, de modder en de enorme hitte hebben de lichamen onherkenbaar gemaakt. "Het is heel moeilijk om de doden te identificeren, omdat ze hun gelaatstrekken en vingerafdrukken verloren hebben", legt Fanuel Garcia, directeur van het Nationale Instituut voor Forensische Wetenschappen, uit. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Zoekacties naar de vermisten gaan zo snel mogelijk door. Toch zijn de hulpverleners verplicht om ’s avonds hun acties stop te zetten. In de zwaarst getroffen regio’s is er geen elektriciteit meer en zijn de reddingswerkers afhankelijk van het daglicht. De inwoners van de naburige dorpen rouwen om het verlies van hun vrienden of familie.     

Luis Soto

Bekijk het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen