Bewoners Oostduinkerke stappen naar rechter door komst vlaggenmast

Acht bewoners van residentie San Fernando op het Europaplein in Oostduinkerke zijn een gerechtelijke procedure gestart tegen de stad Koksijde. Volgens de bewoners veroorzaakt een nieuwe mast van twaalf meter hoog, een kunstwerk dat wordt bekleed met Europese vlaggen, zichtbelemmering en een daling in waarde van hun appartementen.

Volgens het stadsbestuur moet het nochtans extra glans geven aan het Europaplein, dat op dit moment in de laatste fase van heraanleg zit. Het kunstwerk is voorlopig nog een karakterloze metalen constructie.

Binnenkort zouden de panelen met Europese vlaggen worden bevestigd. "Maar mijn cliënten trekken nu al aan de alarmbel. Met of zonder vlaggen, het veroorzaakt ernstige zichtbelemmering vanuit hun ramen en een grote daling van de waarde van hun eigendommen", zegt advocaat Philippe Versyp.

Vergunning

De stad Koksijde heeft nochtans een vergunning en kreeg groen licht van de gedeputeerde van de provincie voor de bouw van de mast. Die staat overigens niet op het Europaplein, maar anderhalve meter ernaast, enkele meters van residentie San Fernando verwijderd. "De bewoners vinden het niet kunnen dat niemand van de gemeente hen bevroeg over de heraanleg van het plein en de vlaggenmast. Er is geen openbaar onderzoek geweest en dat stoot hen tegen de borst", aldus Versyp.

Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD) ziet naar eigen zeggen geen graten in het kunstwerk. "De waarde van de appartementen op het Europaplein zullen net stijgen door de heraanleg en de opwaardering van de buurt. Daarin zijn miljoenen euro's geïnvesteerd", stelt hij. Vanden Bussche vindt het jammer dat de bewoners nu al een proces aanspannen tegen de stad. "Want ze weten nog niet hoe het kunstwerk er zal uitzien na afwerking. Mocht het zicht op zee vanuit de woonkamer belemmerd worden, had ik de verzuchtingen kunnen begrijpen. Maar hier gaat het om het zicht uit de slaapkamers, aan de andere achterkant van het gebouw."

Niet bevraagd

De burgemeester geeft toe dat de omwonenden niet bevraagd werden. "Maar de heraanleg van het Europaplein is wel uitvoerig besproken op de gemeenteraad, in alle openbaarheid. Een openbaar onderzoek is niet verplicht gezien het om openbaar domein gaat. Maar uiteraard heeft iedereen het recht om een rechtszaak aan te spannen. We zullen de procedure en uitspraak moeten afwachten", besluit Marc Vanden Bussche.

Meest gelezen