Burgerbudget Gent: hoe gaat het ermee een half jaar later?

In oktober 2017 kozen de Gentenaars en de stad 17 burgerprojecten die geld kregen om buurtprojecten op te zetten. Het ging dan bijvoorbeeld over de aanpak van verloederde stukjes groen of pleintjes, een kinderboerderij of initiatieven om eenzaamheid te bestrijden. Ruim een half jaar na de bekendmaking van de winnende projecten, zijn de meeste initiatieven opgestart. Een paar projecten konden nog niet beginnen, vooral door administratieve problemen en onduidelijkheden.

Vliegende start

Een paar projecten hadden vooral centen nodig maar konden zo goed als meteen van start gaan. Zo is er de Geveltuinbrigade, een initiatief van het Gentse MilieuFront. De brigade kreeg zo'n 90.000 euro om in de Gentse binnenstad geveltuintjes aan te planten. Intussen zit het eerste plantseizoen er al op, er werden zo'n 250 tuintjes aangelegd. De brigade was een schot in de roos want al meer dan 600 Gentenaars vroegen een gratis geveltuin aan. Er is een wachtlijst aangelegd voor de komende plantseizoenen. 

Geveltuin

Ook het project van Nick Pays '300 bomen voor elke Gentenaar' kon snel van start gaan. Het initiatief wil de luchtkwaliteit in de stad verbeteren door mos te planten. Want, mos zuivert vervuilende lucht. Her en der in de stad zijn er nu al 40 mosstaaltjes geplaatst om uit te testen hoe de techniek het best kan werken. Later, begin 2019, installeert Pays ook mosmatten op daken, scholen, gevels... 

Sociale cohesie

Heel wat projecten focussen ook op meer sociaal contact. Zo is er vzw Enchanté die kwetsbare mensen en daklozen een hart onder de riem wil steken. Het project kreeg 100.000 euro. Enchanté werkt samen met winkels, restaurants, culturele instellingen... Daar kunnen bezoekers iets betalen voor iemand anders, die daar geen centen voor heeft. Zo kan je in heel wat horeca-zaken een uitgestelde koffie trakteren, of zelfs een maaltijd en een gratis kapbeurt. 42 zaken doen al mee. Je kan ze herkennen aan de Enchanté-sticker. 

Baby's welkom

Babyspot, het project dat ouders wil helpen om een stapje in de wereld te zetten, gaat op dezelfde manier te werk als Enchanté. Met stickers op de ramen van handelszaken, musea... kunnen ouders herkennen waar ze hun baby kunnen verzorgen. Ook hebben ze een caravan aangekocht zodat ze op grote feesten kunnen inspringen. Het initiatief is al zeer populair bij de ouders, want de aanvragen voor de mobiele kraamcaravan lopen al goed binnen. Het is nog eventjes wachten tot de caravan erop uitgaat, want hij staat nog in de garage tot hij 'babyproof 'is.

 

Babyspot

Buurthuis op wielen

Over heel Gent komen er ook verschillende ontmoetingsplaatsen. Veerle De Bock wil een mobiel buurthuis opstarten in Wondelgem. Daar heeft ze al een bakfiets voor aangekocht, maar het is de bedoeling dat er later een gemotoriseerde versie komt. De bakfiets rukte al een eerste keer uit begin mei, toen organiseerde Veerle een pop-up picknick waar ruim 50 mensen op afkwamen. 

En nog veel meer

'Elk Kind Content In Gent' is er ook ingevlogen van bij de start. Het project van Arne Van Schoors wil hulpverlening verschaffen aan daklozen, kwetsbare gezinnen. In de Brugse Poort plant de groep 'Fonteineplein 2.0' een heraanleg van het gelijknamige plein. De groep buurtbewoners is nu plannen en offertes aan het vragen. Binnenkort is er ook een infovergadering voor de andere bewoners. En, tot slot, is er ook Helpr. Dat project wil mensen digitaal verbinden. Het is een online platform voor mensen die hulp nodig hebben en zo in contact kunnen komen met mensen die willen helpen en een centje willen bijverdienen. Het project nam een vliegende start, maar zit nu op een lager pitje omdat er nog een aantal onduidelijkheden zijn. 

Fonteineplein

Bouwen, timmeren en sleutelen

Andere projecten vergden wat meer voorbereiding. Zoals het project Kiosk Monterey in het Gentse Citadelpark. Daar willen buurtbewoners de verloederde kiosk aanpakken, ze kregen daar 45.500 euro voor. Het kiosk moest eerst en vooral een grondige opknapbeurt krijgen want in de loop der jaren is er allerlei schade opgedoken én er is ook heel erg veel zwerfvuil gedumpt. Initiatiefnemers Emile De Schrijver en Basile Noré riepen de hulp in van vzw Jes om de boel proper te krijgen. De vzw werkt met minderjarige jongeren die stoppen met school. Zij hielpen verschillende dagen met de opruimwerken. Die zijn nu rond en in de zomer gaat de kiosk open. Er zullen allerlei culturele evenementen plaatsvinden. 

Kiosk

Brood bakken met de buren

Ook andere plekken in Gent krijgen nieuwe functies. Zo krijgt de Ryhove-site in de Brugse Poort een echt 'Bakhuis'. Mia Ackaert wil er mensen samenbrengen met passie voor brood (en meer) te bakken. Alles is klaar om eraan te beginnen, Ackaert wacht enkel nog op een finale goedkeuring om de grote oven te bouwen. 

Welkom in Mekkerland

In de Muide komt er dan weer een gloednieuwe stadskinderboerderij. Gent had dat nog niet en initiatiefneemster Stefanie Cottenier liep al lang met het idee rond om er één op te starten. Met het burgerbudget zag ze een ideale kans om haar droom waar te maken. Op dit moment zijn ze er druk in de weer om dierenhokken te timmeren, de plaats in te richten. De kinderboerderij  zal Mekkerland heten en ligt in de Lübeckstraat waar een nieuwe site ontstaat. Daar zullen ook andere initiatieven een onderkomen vinden (Het Spilvarken, Das Kunst en De Levensbloem). Op 8 juli is er een groot openingsfeest. 

Wachten op antwoorden... 

Maar, niet elk project loopt van een leien dakje. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Zo is de communicatie en de samenwerking met de stadsdiensten, volgens sommige initiatiefnemers, niet altijd even goed. Karel Verhoeven van Nomadic Trees (een project dat 'mobiele bomen' in de stad wil brengen) benadrukt dat de stad enthousiast is maar dat de praktische uitvoering op zich laat wachten. Zo hebben de verschillende betrokken diensten andere visies over hoe de bomen in de stad ingeplant moeten worden. Elders zijn er vooral administratieve bezwaren. Het project Zoomerhuisje (in het Muinkpark) wilde een rood huisje ombouwen tot een mini-buurthuis maar daar is het niet duidelijk welke stadsdienst het huisje precies beheert. De sleutel is wel al in het bezit van de organisatie.

Zoomerhuisje

Ook het project 'Reigersparkje' van Myriam Dumortier ondervond al wat administratieve moeilijkheden: het parkje achter het Sint-Pietersstation was nog geen eigendom van de stad, dat moest eerst in orde gebracht worden voor Dumortier en co ermee aan de slag konden gaan. 

In Mariakerke wacht Pieter Baert nog om er een nieuwe buurthoeve en ontmoetingsplek op te starten. Ook daar raakt de administratie moeilijk rond. Ook de groene ontmoetingsplek in Drongen is nog helemaal niet af. Daar plannen ze een buitenklas en een binnenruimte, vooral die laatste zorgt voor kopzorgen bij de organisatie. 

De nieuwe speelzone in Zwijnaarde zal pas in april 2019 klaar zijn. Daar verrijst dan De Hutsepot, daar kunnen heel wat verenigingen samen zitten én werken in één loods. Maar, er is nog wat geld te kort om alles te betalen. Geldschieters mogen zich altijd melden.  

Meest gelezen