archiefbeeld

De Bel20-index is opnieuw met 20: Argenx vervangt Ablynx

De Gentse biotechonderneming Argenx, gespecialiseerd in  antilichamen, vervangt vanaf 18 juni Ablynx in de Bel20. Dat meldt Euronext vanavond.

De basis van Argenx zijn lama's of beter gezegd de antilichamen van die dieren. Tientallen jaren geleden is ontdekt dat lama's over bijzondere antilichamen beschikken, waarmee ze ziektekiemen te lijf gaan. Argenx is een bedrijf dat die antilichamen gaat selecteren om er nieuwe medicijnen van te maken net zoals zijn concurrent Ablynx trouwens, dat het nu vervangt.

Vooral de goeie resultaten voor een medicijn tegen een zeldzame spierziekte hebben beleggers euforisch gemaakt. Vorig jaar was Argenx het sterkst presterende aandeel van de hele Brusselse beurs. De afgelopen 12 maanden is het aandeel 350 procent geklommen. Het is dus een goede aanwinst voor de Bel20.

Het bedrijf zelf haalt hier niet alleen eer uit, maar ook meer zichtbaarheid. En het aandeel zal ook door meer analisten opgevolgd worden, wat ook goed is voor het bedrijf en het aandeel. Bovendie gaan veel grote beleggers aandelenindexen schaduwen, kopiëren zeg maar - en dus ook de Bel20. Dat resulteert in meer handel in de aandelen van de Bel20 en dus ook in die van Argenx.

Het aandeel van biotechbedrijf Ablynx verdween uit de korf omdat het bedrijf wordt overgenomen door het Franse Sanofi. De Bel20 was daardoor een tijdje de Bel19. De plaats van Argenx in de Bel Mid zal overgenomen worden door VGP, specialist in logistiek vastgoed.

Meest gelezen