Videospeler inladen...

Europese Commissie kritisch voor Francken: "Europa zal nooit pushbacks uitvoeren"

De Europese Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos is niet opgezet met het feit dat Theo Francken (N-VA) bootjes met vluchtelingen op de Middellandse Zee wil terugsturen richting Afrika. "Dat is geen model dat wij in Europa ooit gaan volgen", zegt Avramopoulos. Professor migratierecht van de Universiteit Gent Ellen Desmet zegt dat pushbacks in Europa juridisch onmogelijk zijn. "Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zal dit niet toestaan."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken toonde zich vandaag grote voorstander om "pushbacks" uit te voeren: bootjes met vluchtelingen die de Middellandse Zee oversteken moeten volgens Francken worden teruggebracht naar bijvoorbeeld Tunesië. "Het migratievraagstuk kan enkel opgelost worden door de buitendeur van Europa te sluiten", aldus Francken.

Die visie wordt niet gedeeld door Dimitris Avramopoulos, Eurocommissaris bevoegd voor migratie. "De Europese migratiepolitiek wordt geleid door een principieel respect voor de fundamentele mensenrechten en respect voor het principe van non-refoulement. Dat principe staat ingeschreven in de Conventie van Genève en die is de gouden standaard van het Europese beleid", aldus Avramopoulos.

Een ander aspect dat pushbacks bemoeilijkt, is dat volgens internationale verdragen mensen niet teruggestuurd mogen worden zonder dat ze de kans krijgen om asiel aan te vragen.

"Juridisch niet haalbaar"

Francken haalt zijn inspiratie voor het "pushbackbeleid" in Australië, waar bootjes met migranten ook afgeleid worden naar kleine eilanden in de buurt van Australië.

"We zien dat er op die kleinere eilanden verschillende schendingen van de mensenrechten plaatsvinden", zegt Ellen Desmet, professor Migratierecht van de Universiteit Gent in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Maar zelfs als we ons door Australië willen laten inspireren, zal het niet zo makkelijk zijn. "De Europese Unie is deel van de Raad van Europa, en is dus onderworpen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De vraag is of dit in Europe juridisch mogelijk is", aldus Desmet. 

De professor erkent dat er problemen zijn met de het huidige Europese beleid, maar is ze het oneens met de uitspraak van Francken dat de Europese Unie er binnen 5 jaar niet meer zal zijn als het migratieprobleem niet wordt opgelost. Ze noemt dat "onnodig paniek zaaien".

Beluister het gesprek met Ellen Desmet in "De wereld vandaag":

Meest gelezen