Europese Unie "bestudeert" Iraanse plannen voor uraniumverrijking

De Europese Unie roept Iran op zijn engagementen in het kader van het nucleaire akkoord te blijven respecteren en "bestudeert" de plannen van de Iraanse autoriteiten voor de versterking van hun capaciteit om uranium te verrijken. Dat heeft een woordvoerster gezegd.

Gisteren stuurde Iran een stappenplan naar het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) waarin het een uitbreiding van het aantal centrifuges voor de verrijking van uranium aankondigt. Het regime zet die stap op een moment dat de Amerikaanse president Donald Trump met zijn eenzijdige terugtrekking de toekomst van het nucleaire akkoord op de helling heeft gezet. Dat akkoord moet ervoor zorgen dat Iran geen kernwapens ter beschikking krijgt.

"We bestuderen momenteel de aankondiging" van de Iraanse autoriteiten, zo verklaarde de woordvoerster van de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini in een reactie. "Wij blijven onze engagementen in het kader van het nucleaire akkoord respecteren zolang Iran de zijne blijft respecteren", zo vertolkte ze het Europese standpunt.

De woordvoerster beklemtoonde dat het IAEA inmiddels voor de elfde keer heeft bevestigd dat Iran zich houdt aan de voorwaarden van het akkoord. De Europeanen van hun kant willen Europese bedrijven beschermen die blootgesteld zouden kunnen worden aan eventuele Amerikaanse sancties omdat ze zaken doen in Iran. "We gaan het maximum doen om de voordelen van het akkoord voor Iran te vrijwaren", zei de woordvoerster.

Iran beklemtoont intussen dat zijn plannen niet indruisen tegen het nucleaire akkoord en dat de onderhandelingen met Europa gewoon voortgaan. Het stappenplan van het regime in Teheran wordt wel aanzien als een middel om de Europese Unie onder druk te zetten om haar beloftes na te komen. De Europeanen beloofden onder meer om Iraanse olie te blijven kopen, ondanks de invoering van Amerikaanse sancties vanaf augustus.

Meest gelezen