Videospeler inladen...

En hij is vertrokken: Fransman probeert als eerste de Stille Oceaan over te zwemmen

Na een jarenlange fysieke én mentale voorbereiding is de Fransman Ben Lecomte er vanmorgen aan begonnen: zijn missie om de Stille Oceaan over te zwemmen. Een overtocht van zowat 9.000 kilometer. Hij kan de eerste man worden die de Stille Oceaan overzwemt. Tijdens zijn reis wordt Lecomte gevolgd door een team van diverse wetenschappers.

Vanmorgen is hij eraan begonnen, aan zijn recordpoging om de Stille Oceaan over te zwemmen. Hem wacht letterlijk en figuurlijk geen makkelijke dobber: acht uur per dag in het water, zeker zes maanden lang. In die tijd hoopt Ben Lecomte (51) als eerste ooit de Stille Oceaan over te zwemmen. Een tocht van zowat 9.000 kilometer met als startpunt Choshi, in het oosten van Japan en als eindpunt San Francisco, aan de westkust van de Verenigde Staten.

Zijn dagelijkse routine zal gedurende zes maanden ongeveer hetzelfde zijn: acht uur zwemmen, daarna op de boot die hem volgt om te eten en te slapen, om de volgende dag weer in het water te springen. Met alle mogelijke gevaren die daar op hem wachten, zoals daar zijn: haaien, stormen, kwallen, extreem lage watertemperaturen.

Lecomte heeft zich jarenlang voorbereid. De laatste zes jaar zwom hij elke dag uren in open water. Daarnaast leerde hij ook technieken voor visualisatie en dissocoatie. Want: "Het mentale gedeelte is veel belangrijker dan het fysieke. Je moet ervoor zorgen dat je altijd aan iets positiefs denkt. Als je niks hebt om je mee bezig te houden, geraak je in een spiraal, en dan beginnen de problemen."

Om zijn energieniveau op peil te houden, mikt hij op een inname van 8.000 kilocalorieën per dag. "Ik heb een strikt suikervrij dieet. De meeste van mijn calorieën zullen komen uit een vetrijk dieet, met gevriesdroogde maaltijden, rijst, pasta en soep, zei hij eerder in een interview op Reddit.

AFP or licensors

Aandacht voor klimaat

Lecomte wil met zijn overtocht aandacht vragen voor klimaatverandering. Hij wordt tijdens zijn avontuur gevolgd door een team van 13 wetenschappers uit diverse vakgebieden. Zij zullen onder meer het plastic afval in het water bestuderen, de invloed van de kernramp in Fukushima in 2011 en de effecten van extreme inspanningen op het hart. Zelfs de exploratie van de ruimte komt aan bod.

Lecomte is trouwens niet aan zijn proefstuk toe. In 1998 was hij de eerste die in zijn eentje de trans-Atlantische Oceaan overzwom, een trip van 6.400 kilometer die hij aflegde in 73 dagen. Zijn eerste woorden toen hij Frankrijk bereikte: "Dit nooit meer."  

Lecomte volgen?

De volgboot wordt uitgerust met een live-gps-tracker waarmee je kan zien waar Ben Lecomte zich op zijn reis bevindt.

Je kan de overtocht van Lecomte ook volgen via zijn website, via Twitter en via Facebook.

Videospeler inladen...

Meest gelezen