Videospeler inladen...

Franstalige oppositie eist (opnieuw) ontslag van Francken na uitspraak over "omzeilen" mensenrechtenverdrag

De Franstalige oppositiepartijen PS en Défi vragen het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Bij de start van een Europees overlegmoment had Francken verklaard dat hij artikel drie van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) wil "omzeilen". Dat artikel moet voorkomen dat mensen gefolterd worden. Francken heeft intussen al verklaard dat hij artikel drie niet wil omzeilen, maar wel vindt dat "pushbacks" van vluchtelingenboten mogelijk moeten zijn.

Theo Francken wil dat rubberen bootjes met vluchtelingen teruggestuurd kunnen worden naar het land waar dat bootje vertrok, een zogeheten "pushback". Vandaag kan dat niet. "Wij moeten die boten allemaal kunnen terugsturen. We moeten artikel drie proberen te omzeilen", verklaarde Francken.

Artikel drie van het EVRM zegt dat landen er alles aan moeten doen om te voorkomen dat mensen gefolterd worden. Dat Francken dit artikel lijkt te willen omzeilen, zet kwaad bloed bij de oppositie.

"Theo Francken wordt steeds schaamtelozer", zegt Rudy Demotte (PS), minister-president van de Franse gemeenschap. "Is Francken op zijn hoofd gevallen?", vraagt Elio Di Rupo (PS) zich af.

Benoît Hellings (Ecolo) wil de uitspraken van Francken voorleggen aan premier Charles Michel (MR) in de Kamer. Michel had in december nog verklaard dat artikel drie van het EVRM voor hem "heilig" is.

Francken nuanceert

Staatssecretaris Francken laat intussen weten dat hij artikel drie van het EVRM niet wil omzeilen. "Enkel de strikte interpretatie ervan door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens". Francken zegt dat "Rechters in Straatsburg het artikel drie te streng interpreteren".

Francken wil een deal sluiten met Tunesië om pushbacks te kunnen doen, en bedoelde dat toen hij zei dat hij artikel drie van het EVRM wil omzeilen.

MR steunt Francken

Franstalige meerderheidspartij MR hekelt de "selectieve verontwaardiging" bij de oppositie. Volgens Olivier Chastel (MR) liet de Franstalige oppositie minder van zich horen toen sp.a-voorzitter John Crombez in februari 2016 zijn steun uitsprak voor pushbacks van migranten die vanuit Turkije naar Griekenland kwamen.

De MR-voorzitter maakt zich sterk dat de regering die onder leiding staat van zijn partijgenoot Charles Michel het internationaal recht "respecteert en zal blijven respecteren". Voor de MR is het prioriteit om een einde te maken aan de illegale migratie en mensenhandel. Hij zegt ook dat de regering zich niet moet schamen over haar migratiebeleid.

Meest gelezen