5 redenen waarom u Gorillaz vanavond niet mag missen op Werchter

Gorillaz zet er vaart achter. Na de release van "Humanz", hun zesde studioalbum vorig jaar, is sinds vorige week nummer 7 "The now now" uit.  En als we Jamie Hewlett mogen geloven, zit er mogelijk ook volgend jaar nog nieuw werk aan te komen. Dit zijn vijf redenen waarom u Gorillaz vanavond op Rock Werchter absoluut niet mag missen.  

Gorillaz ontstaat bijna 20 jaar geleden als een project van striptekenaar Jamie Hewlett en Blur-frontman Damon Albarn. Na de breuk met hun vriendinnen wonen ze een tijd in hetzelfde appartement. Als een reactie tegen de "inhoudsloze" muziek waar er volgens hen een overaanbod aan is, ontstaat Gorillaz. Vandaag zijn ze allebei 50 jaar. 

In de Verenigde Staten is Albarn populairder met Gorillaz dan met Blur, een van de iconen van de Britpop, uit de jaren 90. Gorillaz verkocht in de VS al meer dan 5 miljoen albums. 

1. Cartoonfiguren maken band uniek

Hewlett is de bedenker van het visuele gedeelte van de "virtuele" band. Die bestaat uit vier animatiefiguren: 2D (zang), Murdoc Niccals (bas), Noodle (gitaar) en Russel Hobbs (drums).  2D is de zanger en gitarist van de band die wordt voorgesteld als een zachtaardige, beetje naïeve kerel. 

Albarn is verantwoordelijk voor de muziek. Hij zingt de meeste nummers in, maar omringt zich door de jaren heen ook met heel wat muzikale grootheden. Hun debuut "Gorillaz" komt in 2001 uit.  "Clint Eastwood" is hun doorbraaksingle. 

Tijdens de eerste jaren staan tijdens de optredens van Gorillaz de tekenfilmfiguren centraal. De band treedt op achter een scherm.  Na verloop zullen de bandleden echter zelf meer op de voorgrond treden. 

2. Altijd garant voor live spektakel

In mei 2005 komt hun derde album "Demon days" uit. De optredens worden afgewerkt met de Demon Days Live Band, die naast de band bestaat uit onder meer een strijkorkest, twee kinderkoren en een gospelkoor.  Gorillaz staat garant voor visueel en muzikaal spektakel tijdens de concerten. 

Tijdens de Grammy Awards in 2006 treedt Gorillaz samen met Madonna op. "Feel good inc."  en "Hungup" (opgebouwd rond een sample uit "Gimme, gimme, gimme" van Abba) vloeien naadloos in elkaar over. 

Voor de animatie van de figuren wordt in die periode de pepper's ghost-truc gebruikt. Met deze techniek worden de 3D-animaties geprojecteerd. Tijdens het optreden op de Grammy's moest het volume laag gehouden worden, omdat de spiegels anders zouden trillen en de projectie wazig zou worden. 

Bij Gorillaz valt er dus altijd wat te beleven op het podium. De virtuele band treedt ook als eerste westerse artiest ooit op in Syrië. 

3. De fun, de hits

Gorillaz brengt een aanstekelijke mix van onder meer reggae, dub, hiphop, electronica en soul, vaak ook instant feelgoodmuziek. 

Al van bij het begin zijn er singles als "Clint Eastwood" en "19-2000" die uitgroeien tot Gorillaz-hits. 

Op "Plastic beach" staan dan weer songs als "Stylo" en "On melancholy hill". In  2011 wordt er, bij gebrek aan nieuw materiaal, een singlescollectie uitgebracht. 

De band vindt zichzelf telkens opnieuw uit en houdt ervan op het podium een feestje te bouwen. 

Het opzet van "Humanz", de plaat die uitkomt na de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS, is volgens Albarn "een fuifplaat over een wereld die gek geworden is".  Maar er zit zeker ook een boodschap in hun muziek. 

4. Bonte verzameling muzikale gastbijdrages

AP

Voor het album "Plastic beach" (2010) wordt er samengewerkt met artiesten als Mos Def, Lou Reed en Bobby Womack. 

Ook "Humanz" (2017) kan een mooi lijstje van gasten voorleggen, met daarop namen als onder anderen Grace Jones, De La Soul, Vince Staples, Jean-Michel Jarre, Rag'n'Bone Man en Jehnny Beth van Savages. 

In Vorst vorig jaar waren de hiphippioniers van De La Soul en rapster Little Simz, die vandaag ook solo op de affiche van Werchter staat, erbij. Uiteraard geraken niet alle samenwerkingen altijd tot op het podium, soms moeten projecties volstaan.  

En de band maakt dat verder ook ruimschoots goed met veel muzikanten (momenteel bestaat de band uit Damon Albarn, Gabriel Wallace, Jesse Hackett, Jeff Wootton, Seye Adelekan en Karel Vanden Bossche), een reeks achtergrondzangers en soms zelfs een strijkersensemble. 

5. Het nieuwe album "The now now"

Dit voorjaar verrast Gorillaz de fans alweer met de aankondiging van een nieuw album "The now now", geproducet door Gorillaz zelf, samen met James Ford en Remi Kabaka en opgenomen in Studio 13 in Londen in februari dit jaar.

"Humility" wordt op 31 mei gelost als voorbode van "The now now". In de bijhorende clip zien we 2D, het alter ego van Damon Albarn, rolschaatsen aan Venice Beach.  In de clip is er een opmerkelijke gastrol voor de Amerikaanse acteur en muzikant Jack Black. Een erg catchy en zomers nummer.

"Het idee achter de clip is dat het tijd is voor "een dichter van het volk", iemand die de jongere generatie kan motiveren", legt Hewlett (rechts op foto onderaan) uit in een recent gesprek met de Sunday Times . "We zien 2D met zijn hoofdtelefoon die helemaal opgaat in zijn muziek en een beetje naïef is. En rond hem picknicken families naast daklozen. Mensen hebben nood aan een nieuwe held en 2D is die held." 

De nummers "Scorcererz", ook erg relaxed qua sfeer,  en "Lake Zurich", worden ook al snel gelost als voorsmaakje, net als "Hollywood", waarvoor de band opnieuw samenwerkte met rapper Snoop Dogg. 

Op naar een film of een tv-reeks?

Voor Hewlett blijft het een strijd om mensen te doen geloven in deze wereld van cartoonfiguren. "Damon is erg populair en de fans willen hem zien, maar daar draait het niet om bij Gorillaz. Bij een jonger publiek werkt het wel, zij houden wel van de tekenfilmfiguren. Een speech van de 50-jarige Damon valt misschien in dovemansoren, maar wanneer je die woorden in de mond van 2D legt, zullen ze beter blijven hangen bij de jongere generaties."  

Dhillon Shukla

Het volgende project van Gorillaz zal dan misschien ook eerder de vorm van een film of een tv-reeks aannemen. Zo kan Gorillaz nog een tijd mee: de muzikanten kunnen zich immers verschuilen achter de tekenfilmfiguren die geen rimpels hoeven te krijgen. "Damon zal niet meer rondhossen over een podium op zijn 70e zoals Mick Jagger nu doet", zegt Hewlett. "Daar is hij veel te trots voor." 

Maar in afwachting daarvan is het voor de fans dus volop genieten van het nieuwe album en van het optreden vannacht op Werchter als afsluiter op het hoofdpodium (00.15-1.45 uur).  

Meest gelezen