Videospeler inladen...

Kobo en Steimetz lanceren platform tegen islamofobie en antisemitisme

De Antwerpse politici Youssef Kobo (CD&V) en Joseph Steimetz (Open VLD) hebben vanavond in "De afspraak" het platform "Gabriël" gelanceerd dat islamofobie en antisemitisme moet bestrijden. "We willen joodse en moslimjongeren met elkaar in contact brengen", zegt Kobo. "Onbekend is onbemind", zegt Steimetz.

Kobo en Steimetz hebben elkaar in de rand van de lokale politiek leren kennen en zijn zelfs vrienden geworden. Samen zijn ze tot de vaststelling gekomen dat hun respectievelijke gemeenschappen veel gemeenschappelijk hebben, maar toch elkaar nauwelijks nog tegenkomen en met elkaar in dialoog gaan.

"In het publieke debat worden ze steevast tegenover elkaar gezet", zegt Kobo daarover. "Onbekend is inbemind", zegt Steimetz. "Door die onbekendheid ontstaan er spanningen die we kunnen wegwerken door in dialoog te gaan en elkaar beter te leren kennen."

In eerste instantie wil het duo met "Gabriël" Antwerpse jongeren bij elkaar brengen. "Iedereen is natuurlijk welkom, maar de nadruk ligt vooral op joodse en moslimjongeren." Volgens Kobo gaat het nu vooral om ontmoetingen. "Zonder strakke agenda." En later ook uitstappen. "Naar het Joodse museum of de Grote moskee bijvoorbeeld."

U kunt hieronder het gesprek erover in "De afspraak" herbekijken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen