Videospeler inladen...

Luchthaven Heathrow mag uitbreiden (na 20 jaar verhit debat)

Na 20 jaar van verhit debat hakt de Britse regering de knoop door: de luchthaven van Heathrow, bij Londen, krijgt een derde startbaan. De opties om een volledig nieuwe luchthaven te bouwen, of andere regionale luchthavens hebben het dus niet gehaald.

Al meer dan 20 jaar woedt er een heftig debat tussen voor- en tegenstanders van de uitbreiding van de Londense luchthaven Heathrow. Nu heeft de regering de knoop doorgehakt: de startbaan komt er. Het parlement moet wel nog zijn goedkeuring geven.

Volgens voorstanders van de uitbreiding is de huidige capaciteit van Heathrow ontoereikend. De nieuwe uitbreiding zou goed zijn voor zo'n 60.000 extra banen. Er komt een fonds van 800 miljoen euro om bestaande huizen beter te isoleren tegen geluid. Ook zouden er niet meer nachtvluchten bijkomen.

Voorstanders wijzen er ook op dat nieuwe vliegtuigen steeds minder geluid maken.

Dinendra Haria/WENN

Tegenstanders ontgoocheld

De nieuwe startbaan komt even ten noorden van het huidige luchthaventerrein. Wellicht zullen honderden huizen moeten worden afgebroken om plaats te maken. Tegenstanders vrezen dat de nieuwe startbaan nog eens 700 extra vliegtuigenbewegingen zal meebrengen, met alle geluidsoverlast die daarbij hoort.

Volgens de tegenstanders is de uitbreiding van Heathrow ook erg duur omdat er nieuwe wegen moeten worden aangelegd. Kosten die verhaald zullen worden op de passagiers.

Meest gelezen