Noah K. Murray

Miss America-wedstrijd zegt het badpak vaarwel

Vanaf dit jaar zal er geen badpakkenonderdeel meer zijn in de Miss America-wedstrijd. Volgens voorzitter Gretchen Carlsson zal de jury deelnemers niet langer beoordelen op hun uiterlijk. Het geschrapte onderdeel wordt wel vervangen door iets nieuws. Deelnemers zullen nu tijdens een live gesprek met de jury vertellen over hun verwezenlijkingen en ambities. Ook tijdens andere rondes zal de jury meer aandacht schenken aan wat de deelnemers te zeggen hebben. 

De eerste Miss America-wedstrijd vond bijna 100 jaar geleden plaats in Atlantic City, New Jersey. Het begon als een badpakkencompetitie om toeristen naar de badplaats te lokken. Die traditie wordt nu dus geschrapt. Ook het onderdeel waarin de deelnemers in avondjurk op het podium moeten verschijnen, gaat op de schop. Carlsson noemt de onderdelen "outdated". "In het klimaat van #MeToo denk ik dat het een wijze beslissing is", zegt Carlsson. "We leven nu in een andere tijd."

In het klimaat van #MeToo denk ik dat het een wijze beslissing is. We leven nu in een andere tijd

Eind vorig jaar werd het toenmalige management ingeruild voor Carlsson, Regina Hopper en Marjorie Vincent-Tripp. Dat gebeurde naar aanleiding van een gelekte mail waarin medewerkers van de wedstrijd onder meer het gewicht en het seksleven van deelnemers beoordeelden. Het is de eerste keer dat drie vrouwen aan het roer staan van de wedstrijd. Carlsson, Hopper en Vincent-Tripp zijn alle drie winnaars van voorbije Miss America-wedstrijden. 

Meest gelezen