AFP or licensors

Peeters lanceert campagne tegen fraude met cryptomunten

Dit jaar kreeg de overheidsdienst Economie al voor meer dan twee miljoen euro meldingen van fraude met cryptomunten. Dat is maar het tipje van de ijsberg, het echte bedrag ligt waarschijnlijk boven de 100 miljoen euro. Daarom lanceert minister van Economie Kris Peeters de campagne ‘Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook’.

Fraudeurs lokken investeerders met de belofte van snel rijk te worden met cryptomunten zoals de bitcoin. Op het moment dat de beloofde uitbetaling moet plaatsvinden, krijgt de investeerder niets. In totaal ontving de overheidsdienst Economie dit jaar voor meer dan twee miljoen euro aan meldingen over fraude met cryptomunten. Dat is maar het tipje van de ijsberg, want onderzoek leert dat amper vier procent van de fraudegevallen wordt gemeld. In totaal zou de financiële schade dus meer dan 100 miljoen euro bedragen.

Met de campagne ‘Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook’ wil minister van Economie Kris Peeters sensibiliseren en waarschuwen tegen online fraude. “Mensen die slachtoffer zijn moeten aangifte doen en informatie doorspelen, want op die manier kunnen we de fraudeurs aanpakken.”

Meest gelezen