Videospeler inladen...

Rwandese president Kagame in Brussel: toegejuicht en bekritiseerd

De Rwandese president Paul Kagame is voor een tweedaags bezoek in Brussel. Gisteren praatte hij met premier Charles Michel (MR), vandaag is hij voor het eerst op audiëntie geweest bij koning Filip. Maar voor- en tegenstanders maken duidelijk dat de sterke man van Rwanda zeer omstreden blijft. 

De aanhangers van Paul Kagame staan met een paar tientallen voor de ingang van Tour & Taxis in Brussel. Ze zijn met een bus gekomen en dragen allemaal een t-shirt met "Beautiful Rwanda" of "We love Kagame". Ze hebben al even veelzeggende bordjes bij om het beleid van hun president te prijzen: veel vrouwen in de politiek, onderwijs, eenheid, vertrouwen, en vooral vrede en veiligheid.

Wanneer de president komt aanrijden, lopen ze juichend en dansend zijn richting uit, op strijdmuziek van de regeringspartij en voormalige militie het Rwandees Patriottisch Front. De propagandamachine is flink gesmeerd. Deze fans blijven Kagame zien als de man die vrede en eenheid bracht in hun land, na de volkenmoord in 1994. Dat hij zal kunnen aanblijven tot in 2034, na een omstreden referendum, vinden ze hier een heel normale zaak.

Hij heeft een eind gemaakt aan de genocide, hij is een goede leider en een buitengewone man en daarom zijn we hier

Nadia Kabalira, aanhanger Kagame

Van volksheld naar volkenmoordenaar

Terwijl Paul Kagame deelneemt aan de Europese Ontwikkelingsdagen verzamelen ook zijn tegenstanders voor het gebouw aan de Brusselse kaaien. Ook zij zijn met enkele tientallen. Maar hun boodschap staat haaks op die van vanmorgen. De leden van de oppositie, aanhangers van de politieke gevangene Victoire Ingabire, en vooral Rwandezen van de hutu-bevolkingsgroep, noemen Kagame een volkenmoordenaar, een dictator en een oorlogsmisdadiger, die het niet verdient om met zoveel eer te worden verwelkomd. 

Je mag een misdadiger als hij niet zomaar overal ter wereld vrij laten rondlopen alsof hij goed doet voor iedereen

Betoger tegen Kagame

President Kagame wordt als voorzitter van de Afrikaanse Unie als een sterke man beschouwd, die door zijn invloed de politieke crisis in Congo zou kunnen helpen ontzenuwen. "Dat Europa, Frankrijk en België dat geloven is een vergissing", zegt Innocent Twagiramungu van de verboden oppositiepartij FDU-Inkingi. "Kagame heeft Congo altijd als zijn achtertuin beschouwd, hij heeft er miljoenen doden op zijn geweten. Congolezen moeten niets van hem hebben."

Belgische diplomaten moeten op eieren lopen

De controverse rond Kagame maakt het de Belgische diplomatie niet makkelijk. Gisteren heeft premier Charles Michel met hem gepraat over een nieuw samenwerkingsakkoord voor de volgende jaren én wellicht ook over de situatie in Congo. De Koepel van de Belgische ontwikkelingsorganisaties 11.11.11. had vooraf de regering opgeroepen om in dat akkoord een belangrijk luik te voorzien rond mensenrechten en democratie in Rwanda.

Volgens 11.11.11. meten België en Europa met twee maten en twee gewichten in hun beleid ten aanzien van Rwanda. "Ons land is terecht erg kritisch ten aanzien van de presidenten van Burundi en Congo die zich vastklampen aan de macht en kritische stemmen onderdrukken", zegt 11.11.11. "Maar ook in Rwanda liet president Kagame de grondwet veranderen om langer aan de macht te kunnen blijven en neemt de repressie op dissidente stemmen toe."

Koele ontvangst op het koninklijk paleis

In deze context was ook de audiëntie bij koning Filip van vanmorgen vooraf als "gevoelig" beschouwd. Het was voor het eerst dat Kagame op het paleis werd ontvangen. De ontmoeting verliep koel, zonder handdruk voor de camera's. De twee zouden vooral hebben gepraat over ontwikkelingssamenwerking. 

VIDEO: Kagame op bezoek bij koning Filip

Videospeler inladen...

VIDEO: Kagame woont Europese Ontwikkelingsdagen in Brussel bij, ook koningin Mathilde is aanwezig

Videospeler inladen...

Meest gelezen