Videospeler inladen...

Nieuwe premier na straatprotest in Jordanië

De Jordaanse koning Abdullah II heeft een nieuwe premier aangeduid. Het gaat om aftredend minister van Onderwijs Omar Razzaz. Het is niet duidelijk of dat voldoende zal zijn voor de demonstranten. Eerder deze week is premier Hani Mulki al opgestapt. De demonstranten komen op straat om te protesteren tegen hogere belastingen die vooral de middenklasse en armere bevolking treffen. Koning Adbullah II belooft intussen hervormingen.  

Na jaren van relatieve rust komen de Jordaniërs op straat om te demonstreren tegen het beleid van de regering. Jordanië is een erg arm land dat gekreund gaat onder de instroom van Syrische vluchtelingen. Bovendien heeft het land geen inkomsten van olie. Omdat ook de financiële steun van de rijke Golfstaten en de traditionele bondgenoot VS aan het opdrogen is, moest het land zich richten tot het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In ruil voor leningen moest Jordanië wel de belastingen opdrijven en snoeien in allerlei hulpprogramma’s voor de arme bevolking, zoals brood- en bezinebonnen.

Koning Abdullah II belooft hervormingen

De echte macht in Jordanië zit bij de koning, Abdullah II. Hij is het gezicht van het land en houdt een stevige greep op de regering. Koning Abdullah beloofde hervormingen, maar vulde die nog niet concreet in. Demonstranten willen diepgaande hervormingen. De werkloosheid in Jordanië schommelt rond de 18 procent. Bij jongeren ligt die wellicht nog veel hoger.

Grote vraag is of de Jordaanse koning voldoende hervormingen zal kunnen voorstellen. Een escalatie van de betogingen zou tot een erg moeilijke situatie kunnen leiden voor het Jordaanse koningshuis. Dat is traditioneel gezien erg populair in Jordanië. Daar staat wel tegenover dat Abdullah II een quasi absolute monarch is, en dat de troonopvolging verzekerd is. In tijden van economische malaise kunnen die laatste twee brandstof zijn voor meer oproer.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VIDEO: In Jordanië komen de mensen massaal op straat om te protesteren tegen hogere belastingen en de stijgende levensduurte. "Terzake" maakte volgende reportage.

Videospeler inladen...

Meest gelezen