Videospeler inladen...

Protesten in Jordanië houden aan

In de Jordaanse hoofdstad Amman zijn gisteravond opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de besparingen van de overheid. Nochtans nam de regering eerder op de dag al ontslag.

De betogers bleven nog tot vroeg op dinsdag actievoeren en probeerden de rotonde voor de kantoren van de eerste minister te bereiken, waar ze al elke avond sinds vrijdag hadden geprotesteerd tegen diens besparingsmaatregelen. Ze werden echter tegengehouden door de ordediensten. Er ontstonden enkele kleine schermutselingen en bij beide partijen vielen er lichtgewonden.

De protesten blijven aanhouden ondanks het aftreden van premier Hani Mulki en zijn regering. Maandagochtend diende Mulki zijn onslag in bij koning Abdullah. Hij voerde begin dit jaar onder meer een belastingverhoging door en schafte de voor de armen erg belangrijke subsidies op brood af, waardoor zijn populariteit een flinke knauw kreeg.

Een aangekondigde hervorming van de personenbelasting, met onder meer een lagere belastingvrije som, en de verhoging van de brandstof- en elektriciteitsprijzen deden de emmer overlopen. Mulki zag zich vrijdag al genoodzaakt om de aanpassingen ongedaan te maken.

VIDEO: In Jordanië komen de mensen massaal op straat om te protesteren tegen hogere belastingen en de stijgende levensduurte. "Terzake" maakte volgende reportage.

Videospeler inladen...

Meest gelezen