Rijexamen afgelegd over de taalgrens? Geen rijbewijs in Beersel

Het lijkt wel een slechte Belgenmop: Maxime Timmerman (18) uit Beersel krijgt geen rijbewijs van zijn gemeente omdat hij z'n rijexamen in Wallonië aflegde. Nochtans mag je in België vrij kiezen waar je je examen aflegt.

"Ik ben tweetalig, maar spreek thuis vooral Frans", vertelt Maxime aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Daarom wilde ik mijn examen graag in het Frans afleggen. Ik slaagde van de eerste keer in het examencentrum van Kasteelbrakel (net over de grens in Waals-Brabant nvdr.)."

Toen Maxime zijn rijbewijs wilde afhalen op het gemeentehuis van Beersel, liep het mis. "Vorig jaar is de wet rond rijbewijzen veranderd. In Wallonië of Brussel moet je tussen je theoretische examen en je praktische examen drie maanden wachten. Alleen in Vlaanderen is dat intussen negen maanden geworden."

Langere wachttijd

En daar wringt het schoentje. Volgens de gemeente Beersel heeft Maxime niet lang genoeg gewacht na zijn eerste examen. Daarom wil het gemeentebestuur zijn rijbewijs nog niet uitreiken.

"Ik begrijp er niets van. Ik had me zelfs vooraf geïnformeerd bij de gemeente en toen was er geen probleem." Dus zit er voor Maxime niets anders op dan te wachten. "Ik moet zelfs niet bewijzen dat ik extra geoefend heb of mijn examen opnieuw afleggen, ik moet gewoon wachten."

Anderen wel

Volgens Maxime is hij de dupe van een absurde grijze zone in de wet. "Ik heb een lijst doorgekregen waarin duidelijk staat dat er al meer dan 100 gemeenten zijn die mensen in dezelfde situatie wél gewoon een rijbewijs geven. Zelfs in Beersel hebben al verschillende mensen gewoon hun rijbewijs meegekregen", beweert Maxime.

Meest gelezen