Belga Image

Samenwonende koppels scheiden meer dan getrouwde koppels: de onzichtbare scheidingsgolf

Mensen die samenwonen gaan vaker uit elkaar dan mensen die getrouwd zijn.  Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van de Universiteit van Antwerpen in de krant De Standaard. De cijfers van samenwoners die scheiden tellen echter niet mee in de officiële echtscheidingscijfers waardoor er sprake is van een "onzichtbare scheidingsgolf".

België staat bekend als land met hoge echtscheidingscijfers. Maar de officiële statistieken kijken enkel naar de getrouwde koppels. De Universiteit van Antwerpen (UA) ging na hoe het bij samenwonende koppels is, en die koppels blijken méér te scheiden dan gehuwde koppels. Het aantal relatiebreuken in ons land ligt dus dramatisch veel hoger. 

UA volgde bijna 20.000 samenwonende koppels sinds 1999 (tot 2013). Van de groep samenwonende koppels -die op termijn nooit huwen- gaat na 14 jaar twee op de drie koppels uiteen. Van wie toch na verloop van tijd huwt, is bijna 80 procent nog samen. Professor Dimitri Mortelmans (UA) stelt dat leeftijd, inkomen en kinderen een belangrijke rol spelen bij een scheiding.

26 jaar blijkt kantelmoment

Hoe jonger, hoe meer kans op scheiden. "Samenwonen op jonge leeftijd blijkt veel onstabieler dan op latere leeftijd. De leeftijd van 26 is daarbij een kantelmoment. Boven de 26 lijken de relaties iets stabieler", legt Mortelmans uit. Ook kinderen zijn een doorslaggevende factor. "Een kind krijgen is altijd een beschermde factor voor een relatie. Kinderen onder de 3 jaar zijn een beschermde factor bij dit onderzoek. Zodra het jongste kind ouder is dan 3 valt dat echter weg."

Wie in een economisch zwakkere positie zit, zal ook minder vaak bij elkaar blijven. Koppels blijven niet samen voor het geld of uit vrees voor de scheidingskosten, maar gaan makkelijker uit elkaar als gevolg van financiële stress.

Gouden tip?

Een kant-en-klaar recept voor een stabiele relatie bestaat niet, maar misschien wel een gouden tip. "Koppels moeten sowieso goed aanvoelen of ze bij elkaar passen. Eens bij elkaar is het praten en communiceren", aldus Mortelmans.

AUDIO: beluister hier het gesprek met professor Mortelmans uit "De ochtend"

Meest gelezen