Sinterklaas kijkt voortaan liever naar "In de gloria" dan naar "Daens"

Een kwarteeuw na de originele reeksen van "Dag Sinterklaas" werkt Ketnet aan een gloednieuw seizoen van het iconische programma van en met de Sint. De VRT-jongerenzender kiest hierbij voor een opmerkelijke evolutie.

Waar woont Sinterklaas? Draagt hij zijn mijter ook in bad? En welke zijn zijn favoriete Sinterklaasliedjes? In 1992 en 1993 kregen Vlaamse kinderen eindelijk het antwoord op deze en andere vragen over de goedheilige man uit Spanje te horen in "Dag Sinterklaas", een programma dat voor groot en klein tot een icoon van de Vlaamse televisie is uitgegroeid.

Binnenkort start Ketnet met de opnames van een gloednieuw seizoen van "Dag Sinterklaas". Net als een kwarteeuw geleden giet Hugo Matthysen alle kennis en wijsheid van de Sint in een scenario. De regie is in handen van Stijn Coninx. In het najaar van 2019 gaan de nieuwe afleveringen in première.

Gerrit Callewaert

Met het oog op de toekomst kiest de VRT-jongerenzender voor een opmerkelijke evolutie. Jarenlang keek de Sint bij voorkeur naar films als "Mira" (1971) en "Daens" (1992), maar naar verluidt is hij voortaan in de eerste plaats fan van "In de gloria" (en dan vooral de afleveringen waarin de mediawatcher en Gerrit Callewaert aan bod komen).

Een scène uit "Daens":

Een scène uit "In de gloria":

Volgens sommigen heeft de Sint ook een verjongingskuur ondergaan en heeft hij nu wat weg van een dolfijntje uit Bavikhove. Zelf heeft hij het over "een transitieperiode van zichzelf in zichzelf". Hij belooft wel dat hij onveranderd op 6 december bij alle brave kinderen langskomt.

Eind dit jaar al is de Sint in een nieuwe langspeelfilm van en met hem te zien. Die krijgt de titel "Sinterklaas en de wakkere nachten" en komt op 24 oktober in de bioscoop.

Meest gelezen