Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Spaanse oud-premier Rajoy treedt nu ook af als voorzitter van zijn partij

Mariano Rajoy geeft nu ook het leiderschap op van zijn partij, de conservatieve Partido Popular. Vorige week verloor Rajoy als eerste Spaanse premier sinds de dictatuur een vertrouwensstemming in het parlement, nadat zijn partij veroordeeld was voor corruptie. Rajoy moest aftreden als premier, de socialistische oppositieleider Pedro Sánchez volgt hem op. Nu treedt Rajoy dus ook af als voorzitter van zijn partij.

De Partido Popular was al een hele tijd aan het wegkwijnen in de peilingen. Die worden nu al maanden stevig aangevoerd door het liberale Ciudadanos. Ook de socialisten en het radicaal-linkse Unidos Podemos zijn de Partido Popular intussen voorbijgestoken. De Partido Popular wordt al jaren geplaagd door corruptieschandalen. Maar Rajoy zelf verloor ook veel krediet doordat de Catalaanse crisis maar niet opgelost raakt, iets waar vooral Ciudadanos van kon profiteren.

De nieuwe premier Sánchez beloofde alvast te zullen praten met de Catalaanse regering. In ruil steunden de Catalaanse nationalistische partijen de motie van wantrouwen die Sánchez vorige week indiende tegen de regering van Rajoy. Ook de Baskische nationalistische partij PNV steunde die. Het liberale Ciudadanos, dat graag zijn goeie resultaat in de peilingen zou verzilveren, steunde de motie niet. Die partij wilde liever vervroegde verkiezingen.

"Het beste voor Spanje"

Of de nieuwe regering de hele rit (tot 2020) zal uitzitten, is nog niet duidelijk. Ze zal in elk geval afhankelijk zijn van de steun van Unidos Podemos (dat de socialisten niet willen opnemen in hun nieuwe regering), en een hele reeks kleine partijtjes. Geen eenvoudig recept voor een stabiele regering dus. 

De Partido Popular van Rajoy moet nu dus ook op zoek naar een nieuwe voorzitter, en moet zich allicht ook herbronnen na de vele schandalen en de slechte peilingen. Rajoy kreeg een staande ovatie van zijn partijgenoten toen hij zijn afscheid aankondigde. "Een stap opzijzetten, is het beste voor mij", zei Rajoy, "en ook voor de partij en voor Spanje." 

Meest gelezen