Vlaanderen schakelt imams in voor deradicalisering (ex-)gedetineerden

Gevangenen in Vlaanderen die mogelijk in aanmerking komen om vroeger vrij te komen, maar die geradicaliseerd zouden kunnen zijn, krijgen binnenkort bezoek van een imam. Die moet de gedetineerde begeleiden. "We zullen met hen discussiëren, vragen waar ze hun fundamentele gedachten vandaan halen in het Heilige Schrift en dat dan ontkrachten", zegt Khalid Benhaddou, voorzitter van het Platform Vlaamse Imams.

"Gevangenen die mogelijk onder voorwaarden vrijkomen kunnen nu soms al verplicht worden om zich te laten begeleiden", legt Benhaddou uit. "Bijvoorbeeld tegen een drugsverslaving of om werk te zoeken." Maar nu kunnen ze dus ook begeleid worden in de beleving van hun religie.

Een justitiehuis kan ervoor kiezen om een imam langs te sturen bij de gevangene. "We gaan dan kijken of hij geradicaliseerd is en of wij hem kunnen helpen", zegt Benhaddou. Concrete resultaten kan hij niet beloven, maar "wij geloven erin. Anders waren we er niet aan begonnen". 

De imam zal verslag uitbrengen aan het justitiehuis, die dan moet inschatten of het traject werkt en of de gedetineerde in kwestie vervroegd vrij kan komen.

 Na de aanstelling van twee Vlaamse deradicaliseringsconsulenten pakt het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) nu uit met het project Theologische Aanpak Islamitische Radicalisering, dat specifiek gericht is op gedetineerden in voorwaardelijke vrijheid.

Het project, goed voor 174.000 euro per jaar, wordt door twee bekende imams gecoördineerd: Saïd Aberkan, hoofd-islamconsulent van het gevangeniswezen in Vlaanderen, en Khalid Benhaddou, voorzitter van het Platform Vlaamse Imams (PVI).

Meest gelezen