Videospeler inladen...

Vulkaan in Guatemala barst opnieuw (én onverwacht) uit: nog steeds 200 vermisten na eerste uitbarsting

In Guatemala is de Volcán de Fuego (de Vuurvulkaan) opnieuw uitgebarsten. Dat kwam als een verrassing, aangezien er geen nieuwe uitbarstingen werden voorspeld. De zes omliggende dorpen werden geëvacueerd. Ondertussen blijkt dat er nog steeds 200 mensen vermist zijn na de eerste uitbarsting.

De 3.763 meter hoge Volcán de Fuego ligt in het gebergte Sierra Madre, op ruim 40 kilometer van Guatemala-Stad. De vulkaan barstte afgelopen zondag voor het eerst uit, met heel wat problemen tot gevolg. In totaal kwamen daarbij zeker 75 mensen om het leven. In de loop van de nacht maakte de autoriteiten bekend dat er nog steeds 192 mensen vermist zijn. 

AFP or licensors

Nog afgelopen nacht barstte de vulkaan nog eens uit. Opvallend, aangezien het hoofd van het instituut voor seismologie had gezegd dat er de komende dagen geen uitbarstingen zouden komen. Maar die kwam er dus wel. Lavastromen trekken opnieuw een spoor van vernieling langs de zuidelijke flank van de vulkaan. Zes omliggende dorpen werden geëvacueerd.

AFP or licensors

"De nieuwe uitbarsting was wel een stuk kleiner dan die van zondag", zegt Olivier Somers in Guatemala. "Maar ondertussen zijn ook al heel wat dorpen verder weg van de vulkaan geëvacueerd, onder meer omdat er sterke lavastromen zijn. De evacuaties zijn nu wel gestopt omdat het hard aan het regenen is."

President Jimmy Morales kondigde eerder al de noodtoestand af om sneller hulp te krijgen in het rampgebied.

Meest gelezen