Videospeler inladen...

Robert en Adrian zijn al jaren getrouwd, maar kunnen pas na juridische strijd gaan samenwonen waar ze dat willen

Getrouwde holebikoppels hebben in de Europese Unie dezelfde verblijfsrechten als andere getrouwde koppels, zelfs al erkent het EU-land waar ze willen verblijven het homohuwelijk niet. Dat heeft het Europese Hof van Justitie vandaag beslist. Aanleiding is het getrouwde homokoppel Robert en Adrian dat samen wilde wonen in Roemenië, maar dat niet kon omdat Robert er geen verblijfsvergunning kreeg.

In België is het morgen exact 15 jaar geleden dat het eerste huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht in ons land is gesloten. Op veel andere plaatsen in de wereld en zelfs in de Europese Unie zijn ze nog lang zover niet. En dat heeft een Roemeens-Amerikaanse koppel aan de lijve mogen ondervinden.

De Amerikaan Robert Hamilton is in 2010 in België getrouwd met zijn Roemeense vriend Adrian Coman. Ze wilden zich in 2012 in Roemenië vestigen, maar omdat dit land hun huwelijk niet erkende, kreeg Robert als Amerikaan geen verblijfsvergunning. Het koppel trok daarop naar de rechtbank.

We zijn getrouwd en kunnen dus niets anders zijn dan getrouwd

Na een lange juridische strijd heeft het Europese Hof van Justitie het koppel nu gelijk gegeven. "Ik ben echt heel blij", zegt Robert Hamilton in een reactie aan Euronews. "We zijn opnieuw een stap dichter om echt erkend te worden als een gezin." Adrian hoopt dan weer dat op termijn ook Roemenië het homohuwelijk invoert. "We zijn getrouwd en kunnen dus niets anders zijn dan getrouwd."

De beslissing heeft volgens hun advocaat ook gevolgen voor duizenden andere holebikoppels die in een EU-lidstaat getrouwd zijn, maar wonen in een EU-land waar holebi’s niet kunnen trouwen of geen regeling is voor wettelijk samenwonen. Dat is het geval voor Polen, Letland, Litouwen, Slovakije, Bulgarije en dus ook Roemenië.

Tot deze uitspraak was je als gehuwd homokoppel bij het oversteken van de grens plots niet meer getrouwd en een tweederangsburger

"Die landen hebben nu geen wetgeving die homohuwelijken erkennen of holebi’s zelfs wettelijk laten samenwonen", zegt Romanita Iordache, de advocate van Robert en Adrian. "Tot deze uitspraak was je als gehuwd homokoppel bij het oversteken van de grens plots niet meer getrouwd en een tweederangsburger."

De uitspraak betekent voor alle duidelijkheid niet dat het homohuwelijk of wettelijk samenwonen voor holebi's nu plots in alle EU-landen in kannen en kruiken is. Het leidt er wel toe dat homokoppels die getrouwd zijn in een land waar dat wel wettelijk kan, ook in EU-landen waar dat niet kan dezelfde verblijfsrechten hebben als getrouwde heterokoppels.

Videospeler inladen...

Meest gelezen