Jonas Hamers / ImageGlobe

Weyts: "Rijbewijs-shoppen in Brussel of Wallonië is niet mogelijk"

Vlamingen die in Wallonië of Brussel hun rijexamen doen, zullen in Vlaanderen geen rijbewijs krijgen, dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). In Vlaanderen gelden er andere regels voor de rijopleidingen. Gaan "rijbewijs-shoppen" in een ander gewest kan dus niet, aldus Weyts. Bij Radio 2 deed een jongen uit Beersel z'n verhaal die een rijexamen aflegde in Waterloo en nu geen rijbewijs krijgt.

Sinds de zesde staatshervorming zijn de rijopleidingen een bevoegdheid van de gewesten. Dat betekent dat je in Brussel voortaan verplicht een EHBO-opleiding moet volgen alvorens je een rijexamen kan doen, in Vlaanderen is dat nog niet verplicht.

Het zou mensen op het idee kunnen brengen om te gaan rijbewijs-shoppen: een examen afleggen in een ander gewest, omdat de regels daar anders zijn. Zo ook een jongen uit Beersel (Vlaams-Brabant): hij legde z'n rijexamen af in Waterloo (Waals-Brabant), maar krijgt nu van z'n gemeente geen rijbewijs.

"Het rijexamen in Wallonië wordt wel erkend, maar de voorwaarden om een rijbewijs uit te reiken verschillen", zegt een woordvoerder van minister van Mobiliteit Ben Weyts (CD&V).

Zo had de jongen uit Beersel niet lang genoeg gewacht tussen z'n theoretisch rijexamen en z'n praktische tests. Daarom kan hij in Vlaanderen nog geen rijbewijs krijgen, terwijl dat in Wallonië wel al zou kunnen.

De Beerselse burgemeester,  Hugo Vandaele (CD&V),  stelt dat hij bereid was om aan de vermelde 18-jarige inwoner een rijbewijs af te leveren, maar dat dit formeel verboden werd door de Vlaamse voogdijoverheid. "In dat geval kan ik niet anders dan het niet doen. Als ik toch een rijbewijs aflever, zou ik als burgemeester nog kunnen verantwoordelijk gesteld worden bij een ongeval"

Een woordvoerder van minister Weyts bevestigt dat: "Wie een rijexamen aflegt in Wallonië kan in Vlaanderen geen rijbewijs krijgen: die rijopleiding valt niet onder de Vlaamse regelgeving." Met andere woorden: wie wil gaan rijbewijs-shoppen, zal ook moeten verhuizen naar het andere gewest. "We gaan ervan uit dat niet veel mensen bereid zijn om dat te doen.

Wie een rijbewijs in Wallonië of Brussel haalt, krijgt wel exact hetzelfde rijbewijs als in Vlaanderen: het uitreiken van rijbewijzen blijft een federale materie.

Meest gelezen