"Een fietsenwinkel vol uit de Dijle gehaald"

In Leuven is een opruimteam van de Vlaamse Milieumaatschappij bezig met de Dijle op te ruimen. Dat gebeurt twee keer per jaar en iedere keer opnieuw ligt de rivier vol fietsen.

"De studenten hebben dit jaar al goed hun best gedaan", zegt Frederik De Smet van het opruimteam. "We hebben al meer fietsen dan normaal uit het water gevist en we zijn nog niet eens klaar met opruimen." In totaal gaat het om zo'n 100 fietsen. In de studentenstad is het een sport onder de studenten om fietsen in de Dijle te gooien. 

Onbruikbaar

De fietsen uit de Dijle hangen vol modder. "De meeste zijn niet meer bruikbaar, maar wie wil, mag altijd zijn fiets komen zoeken in de stapel. Al zijn ze niet makkelijk meer van elkaar te onderscheiden", lacht Frederik. De fietsen die niet opgehaald worden, belanden bij de het oud ijzer.

Niet alleen fietsen

"Tegenwoordig vinden we zelfs elektrische fietsen, maar ook heel veel parkeerborden en portefeuilles", zegt Frederik. Vorig jaar vond het opruimteam bovendien een pistool in de rivier en het jaar daarvoor zelfs een schedel van een mens. Die dateerde uit de Tweede Wereldoorlog.

Kano's

Het waterpeil van de Dijle wordt tijdens opruimwerken lager gezet door middel van een sluis. Er is heel wat mankracht nodig om de voorwerpen uit het water te hijsen. Als de grote voorwerpen er uit zijn, vaart het team met een kano op de rivier om het plastiek er uit te vissen.

Wie denkt dat er geen vissen meer zwemmen in de Dijle, zit mis. "Gisteren hebben we nog een paling er uit gehaald. Die glipte uit een buis die we net boven water gehaald hadden", aldus Frederik.

Meest gelezen