Freddy Schollaert: al meer dan 40 jaar stem van de kermiskoers

De kermiskoersen zijn weer volop aan de gang en overal waar zo'n koers is kan je Freddy Schollaert vinden. De man uit Oordegem is al 43 jaar de commentator bij criteriums en wielerwedstrijden in Oost-Vlaanderen.

Freddy Schollaert uit Oordegem was nog jong toen hij voor het eerst een wedstrijd becommentarieerde. "Op een dag ging mijn leermeester mij begeleiden op een koers en hij kwam pas op het einde waardoor ik alles alleen heb moeten doen", herinnert Freddy zich. "Pas bij de laatste ronde kwam hij naar mij en hij zei: Ja jongen je hebt dat goed gedaan, je mag dat zeker blijven doen. Sindsdien doe ik dit bijna elke week. Mijn vrouw zegt dat het eens een week geen koers mag zijn", lacht Freddy.

Bestelwagen als studio

Als Freddy een koers becommentarieert, dan vind je hem in zijn bestelwagen. "Binnenin mijn bestelwagen hangt het vol met affiches, die dienen eigenlijk een beetje als spiekbriefjes. Die affiches zijn van de inrichters en tijdens de wedstrijd vernoemen we enkele sponsors. Vroeger was ik echt nog zenuwachtig voor een wedstrijd, maar dat is al lang verleden tijd. Ik denk dat dat kan liggen aan de ouderdom. Een dag voor de koers wordt alles in orde gebracht, dan hangen we de speakers op in de bestelwagen en dan kan ik op het gemak naar de koers vertrekken. Het zijn meestal dezelfde mensen die ik daar tegenkom en ze kennen mij hier natuurlijk al. Ze komen hier af en toe bij mij een babbeltje slaan." (lees verder onder foto)

Freddy en zijn bestelwagen

Greg Van Avermaet en co

Veel coureurs begonnen ooit op zo'n kermiskoers en groeiden uit tot een professional. "Olivier Naesen  was zo iemand. Hij is heel goed in wat hij doet en zijn broer ook natuurlijk. We hebben ook Greg Van Avermaet zien opgroeien en verschillende renners, Jasper De Buyst en noem maar op hé." Wanneer de bel van de laatste ronde weerklinkt, moet Freddy toegeven dat hij daar wel trots op is: "Ze wordt goed onderhouden en we blinken ze altijd. Toch om de vijf wedstrijden moet de bel geblonken zijn, want ze moet proper staan en onze wagen ook uiteraard. Ik kijk uit naar het moment dat mijn bellenman met de bel zwaait. Dat is een van onze pronkstukken en ook het geluid, dat moet in orde zijn voor mij." (lees verder onder de foto)

Freddy aan het werk

Wie Freddy Schollaert eens te werk wil zien kan dat zeker doen, want de man verzorgt de kermiskoers van Erembodegem op 15 juni en daags nadien in Zele en Wetteren.

Meest gelezen