Universiteitszwemmer Brock Turner verkrachtte op de campus een vrouw van 23
Greene County Sheriff's Office

Amerikaanse rechter afgezet die verkrachter milde straf gaf

Wat was het beste recept om er als verkrachter in Californië met een milde straf vanaf te komen? Je kon maar best relatief bekend en zeker blank zijn. Tot nu. Een rechter die Brock Turner, een topzwemmer van de universiteit van Stanford, spaarde in zijn vonnis, is weggestemd. De Californiërs hebben het gehad met lichte straffen in verkrachtingszaken.

Zes maanden gevangenis. Dat was het vonnis dat rechter Aaron Persky uitspraak in de zaak tegen Brock Turner, twee jaar geleden. Zwemkampioen Turner was schuldig bevonden in een verkrachtingszaak. Twee studenten zagen in januari 2016 Turner met zijn slachtoffer, een vrouw van 23. Turner riskeerde tot 14 jaar cel. Maar rechter Aaron Persky zag dat niet zitten. Hij veroordeelde Turner tot slechts zes maanden. Turner zat bovendien slechts drie maanden van zijn straf uit.

"Lange straf zou teveel impact op hem hebben"

Rechter Persky baseerde zijn lichte straf op het gevangenisklimaat, dat een te negatieve impact zou hebben op de beloftevolle student. De zaak kwam in heel de Verenigde Staten in de pers, waarop het protest tegen de milde straf oplaaide. Feministen en critici wezen er op dat rijke en vooral blanke mannen systematisch werden gespaard bij vonnissen in zaken van seksueel geweld.

Ik heb totaal geen spijt van mijn vonnis in deze zaak

Afgezette rechter Aaron Persky

In de Verenigde Staten kunnen rechters door burgers worden weggestemd. Maar dat is zeer uitzonderlijk en kan pas gebeuren na een ingewikkelde procedure die start met verzoekschriften van  tientallen burgemeesters. Een professor rechten van de universiteit van Stanford (de universiteit van dader Brock Turner) werd het gezicht van de campagne om rechter Persky af te zetten. Nu haalt ze haar slag thuis. Aaron Persky is niet langer rechter. Het was tachtig jaar geleden dat in Californië een rechter op die manier gedwongen werd ontslag te nemen. Aaron Persky reageerde laconiek en zei dat hij geen spijt had van zijn beslissing in de verkrachtingszaak tegen Turner.

Meest gelezen