Videospeler inladen...

Minister Ducarme verbiedt levering schoolmaaltijden van cateringbedrijf: "We zijn onthutst en ontgoocheld"

Traiteurbedrijf Esthio uit Harelbeke, dat verantwoordelijk werd gehouden voor de salmonellabesmetting in tientallen scholen in Oost- en West-Vlaanderen, mag ondanks eerdere berichten dan toch niet opnieuw maaltijden leveren aan scholen. Dat heeft bevoegd minister Denis Ducarme (MR) beslist. Hij wil eerst nader onderzoek afwachten. 

Vorige vrijdag had het Federaal Voedselagentschap (FAVV) gemeld dat het cateringbedrijf toch opnieuw maaltijden mocht leveren, omdat er geen sporen van een salmonellabesmetting waren aangetroffen. Door de salmonellabesmetting zijn meer dan 450 kinderen ziek geworden. De echte oorzaak is nog altijd niet gevonden.

Maar gisterenavond kreeg het bedrijf te horen dat ze dat toch niet mogen. Het Voedselagentschap bevestigt dat de beslissing van minister Ducarme komt. 

Zaakvoerder: "Enorm onthutst en ontgoocheld"

Zaakvoerder Brecht Vervaeck van Esthio reageert boos en ontgoocheld. "Wij zijn als bedrijf enorm onthutst en ontgoocheld", zegt Vervaeck aan VRT NWS. "Mijn vader is door de shock zelfs afgevoerd naar het ziekenhuis."

"Wij hebben alles op alles gezet om samen met het Voedselagentschap aan alle voorwaarden te voldoen. Ook mijn klanten hebben dagenlang geschrobd. En dan om 18.45 uur, de avond voor wij de productie terug zouden aanvatten, worden wij tegengehouden door een mailtje. Dit is voor ons onaanvaardbaar."

Minister Ducarme: "Elk risico uitsluiten"

Minister Ducarme laat via zijn woordvoerder weten dat hij "elk risico wil uitsluiten" alvorens het cateringbedrijf opnieuw schoolmaaltijden levert. "Er zijn nog veel vragen over de oorzaak van de besmetting. Het is voor de minister een prioriteit om elk risico uit te sluiten. Er waren dan ook meer dan 400 besmettingen en veel hospitalisaties", luidt het. Vandaag zal er opnieuw overleg zijn over de zaak op het kabinet van de minister.

Videospeler inladen...

Meest gelezen